Multidéző

2020.06.28. 07:00

Jézus Szíve tiszteletére szentelték

2000. június 12-én tartották a szőllősi katolikus templom alapkőletételét, így is emlékezetessé téve a magyar millenniumot. Az akkori tervek szerint a szombathelyi városrész úgy számolt, hogy két év áldozatos munka után, 2002-ben fel is szentelhetik a templomot.

vaol.hu

VN-archív

A szőllősi volt az egyetlen plébánia a szombathelyi egyházmegyében, amelynek több mint fél évszázada nem volt temploma. Az 1930-ban alapított lelkészség hívő közössége hosszú előkészítés után 1941-ben, háborús körülmények között fogott hozzá a templomépítéshez. Két évvel később el is készült az építmény, amelyet Grősz József megyés püspök fel is szentelt. Tizennégy hónappal ezután, 1944. október 21-én bombatalálatok érték az új templomot, amelynek akkor még nem volt harangtornya, így feltehetően raktárnak nézték a magasból. Földig rombolták, csak a különálló harangláb maradt meg, amely ott áll mementóként a templom helyére később felépített, Reguly Antalról elnevezett iskola udvarán. A még használható téglát és faanyagot egészen az ötvenes évek elejéig őrizgették a szőllősiek, ám az akkori politikai viszonyok nem tették lehetővé, hogy újra nekilássanak a templomépítésnek. Szükségszerűen az egykori felekezeti iskola három tanterméből alakítottak ki kápolnát, húsz évvel ezelőtt is még ott tartották a szentmiséket. A kápolnát akkoriban már rég kinőtte az egyházközség, amelyhez több mint 5400 hívő tartozott.

A templom terve a 2000-es ünnepség meghívójáról Fotó: VN-archív

A kilencvenes évek közepétől ismét felerősödött a templomépítési vágy, ám a gyors cselekvésnek gátat szabott a megfelelő építési terület hiánya. Felmerült a lehetőség, hogy a Rumi út és a Szent Gellért utca sarkán, az 1952ben lezárt temetőben épüljön fel a templom, ám a sírkert kegyeleti parkká alakítása, valamint 200 elhunyt földi maradványainak exhumálása sok nehézséget és időveszteséget okozott volna. Szó volt az akkori kápolna telkének területvásárlással történő megnagyobbításáról is, de ez a gondolat sem vezetett eredményre.

Végül a város önkormányzata sietett a szőllősiek segítségére: a közgyűlés 1999-ben ingyen átadta az egyházközségnek templomépítés céljából a Hunyadi út és a Szent Gellért utca sarkán lévő üres, mintegy 4 ezer négyzetméteres területet.

Az új templom ünnepélyes alapkőletétele püspöki szentmise keretében 2000 pünkösdhétfőjén, június 12-én volt. (Pünkösd, a szőllősiek hagyományos búcsúnapja.) A szertartást dr. Konkoly István megyés püspök végezte. Később, a már felépült templomot Jézus Szíve tiszteletére szentelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!