Római kori őrállomás

2020.07.19. 11:30

Negyven éve Katafa határában dolgoztak a régészek

Negyven éve, 1980-ban a vasi település határában egy római kori őrállomásra bukkantak, amely az időszámításunk szerinti 1. században épülhetett. A feltárás, ásatás gazdái a Savaria Múzeum és a Nemzeti Múzeum voltak, de a feltáró jellegű munkákban segített a KPM Közúti Igazgatóság is.

Vas Népe

Kánikulában dolgoztak Katafa határában a régészek Fotó: VN-archív

A nyári melegben tanárképzősök húzták a kutatóárkokat, az ásatást dr. Tóth Endre, a Nemzeti Múzeum régésze vezette. 1975 óta tartó ötéves program keretében térképezték fel az egykori Pannónia úthálózatát. A fő vonalat, a Borostyánkő utat már bejárták, az egykori Jugoszláviától egészen Ausztriáig már ismerték az egész szakaszt. A katafai ásatás e nagyszabású program egyik, lényeges állomása volt. Itt figyelő-, őrállomást építettek a rómaiak, őrizve a Rába átkelőszakaszát. Már a nevét is tudták az akkor feltárandó építménynek, illetve ami maradt belőle: Ad Arrabonem.

Nádasdnál kettéágazott a római út, keleti és nyugati ágra. A keleti ág vezetett Katafa irányába, majd a mai Molnaszecsőd, Egyházashollós, Nemesrempehollós, Sorokpolány volt az érintett rész, végül Szombathely, a régi Savaria. Egészen pontosan az Iseumban ért véget a keleti útvonal. Nemesrempehollós határában is hasonló építményt fedeztek fel, ott 1980 őszén folytatták a kutatást. Sárvártól északra, valamint Rum mellett volt még római kori őrállomás. Ezek katonai fontosságú útra épültek. A Római Birodalomból érkező utánpótlást biztosították. Magának az útnak a karbantartását nem a cohorsok vagy a nagyobb egységek, a légiók vezették, hanem félkatonai szervezetek. De mit is találtak 1980 nyarán július közepéig? Az erőd anyaga, a fa már rég elkorhadt, viszont sok kötő­elem, szeg került elő. Találtak lándzsahegyeket, kerámiát, pénzérmét. Gondos munkával mind több tárgyi emléket szerettek volna feltárni, megmenteni a jelennek, az utókornak.

Kánikulában dolgoztak Katafa határában a régészek Fotó: VN-archív

A régészek nagy horderejű munkáját segítette az az egyedülálló kezdeményezés, amely szerint a Vas Megyei Múzeu­mok Igazgatósága a KPM Közúti Igazgatósággal szerződést kötött. Ennek értelmében az akkori útépítők támogatták a feltárást, munkagépeket adtak nagyobb földterületek eltávolítására. Nem utolsósorban segítettek helikoptert szerezni a régészeknek, akik aztán a levegőből „járhatták be” a római utakat, fotókat készítve. Az útépítők úgy tartották: ha hozzájárulhatnak múltunk megismeréséhez, akkor segíteni kötelesség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!