múltidéző

2020.08.16. 07:00

Naponta 200 ezer palack üdítőital – 5 év alatt duplájára nőtt a forgalom

Az életszínvonal növekedése, a táplálkozási, fogyasztási szokások változása folytán mindennapi szükségletté váltak az üdítőitalok a nyolcvanas évek elején. Magyarországon 1975 és 1980 között duplájára emelkedett az üdítőital-forgalom. Míg 1975-ben 28 liter volt az egy főre jutó évi fogyasztás, addig 1980-ban már 48–50 literre volt igény.

Vas Népe

Naponta 24 szállítókocsit raktak meg a targoncák 1980-ban Fotó: VN-archív

Az üdítőgyártás egyik legjelentősebb hazai bázisa az Erdei Termék Vállalat sárvári üdítőital-gyáregysége volt. Az 1973-ban létesült Rába-parti üzem az első évben mindössze 812 ezer palackkal gyártott. Az 1980-as termelés viszont már 48 millió palack volt. Az üzem első hét évében már 272 millió üveggel szállított kólából és ET-ÜD fantázianéven forgalomba kerülő italokból a megrendelőknek.

Negyven évvel ezelőtt a nagy nyári kánikulában naponta 200 ezer palack hűsítő hagyta el az üzemet. A palackos termékeken kívül üdítőital-sűrítményeket is szállított az üzem a vendéglátóegységeknek. Egy liter sűrítményből 24 üvegnyinek megfelelő üdítőitalt lehetett készíteni.

Naponta 24 szállítókocsit raktak meg a targoncák 1980-ban
Fotó: VN-archív

Huszonnégy saját szállítójárművel négy megyébe vitték az üdítőt a felhasználóhelyekre. Saját mikrobiológiai laboratóriumukban vizsgálták rendszeresen a termékek minőségét, és repülőjárat vitte a mintákat vizsgálatra az legnépszerűbb kóla cég európai központjába, a nyugat-németországi Offenbachba. Az állandó ellenőrzés, a szigorú minőségi és technológiai előírások garantálták az egyenletes minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!