Az Országgyűlés bizottsága is megvitatta

2020.11.01. 07:00

Amikor nemzeti park lett az Őrségből

Húsz éve az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága a tervezett őrségi nemzeti park ügyével folytatta hivatalos programját Őriszentpéteren. A Vas megyei országgyűlési képviselők és több helyi civil szervezet is kérte: a bizottság foglalkozzon a témával.

Vas Népe

A kutatók szerint a terület kiérdemelte a rangját

Fotó: VN-archív

Az őrségi nemzeti park létrehozását kezdeményezők szerint az Őrség és a Vendvidék nemzeti parki rangra emelése már 1980 óta téma volt. Az Őrség lehetett volna az ország első dunántúli nemzeti parkja. Mindeközben az is bebizonyosodott, hogy a tájvédelmi körzet kategória alkalmatlanná vált a terület értékeinek megőrzésére. A táj megtartásának elengedhetetlen feltétele lett, hogy egy új, önálló, az Őrségben székelő intézmény jöjjön létre.

A kutatók szerint a terület kiérdemelte a rangját
Fotó: VN-archív

1998-ban a Természetvédelmi Hivatalban döntés született arról, hogy kellő előkészítés után, 3–5 éven belül megalakulhat Magyarország tizedik nemzeti parkja az Őrségben. Egy ötvenfős kutatócsoport 1999 óta dolgozott azon, hogy feltárják a terület addig még ismeretlen részeit, és kialakítsák a nemzeti park zonációs rendszerét. Az addigi kutatások szerint a tudomány részéről minden kétséget kizáróan bizonyított, hogy a terület érdemes a nemzeti parki rangra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!