A Kertész Tsz sokáig Európa élvonalába tartozott

2020.11.22. 07:00

Díjazott dísznövények Szombathelyen

A virág, a dísznövény, amikből a Szombathelyi Kertész Tsz oly sokat nevelt, meghódította az embereket. A szombathelyi dísznövény mindig eladható volt nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. Az pedig az elismerés csúcsa volt, hogy Amszterdamban, a virágok városában a cserepes növények nagydíját nyerte el a szombathelyiek terméke.

Kelemen Attila

Nagy területen az igencsak értékes orchideatövek – virágzás előtt

Fotó: VN-archív

Aki 35 évvel ezelőtt megfordult a szövetkezetben, az láthatta, hogy 80 ezer négyzetméter üvegfelület alatt nevelték itt a virágokat, s neveltek 90-féle dísznövényt. E nagy területből tízezer négyzetméter csak orchidea volt. A termelés, a növények nevelése állandó körforgásban volt. Miközben naponta pótkocsis kamionok folyamatosan szállították innen a növényeket, az üveg alatti termőhelyeken magokat vetettek, palánták százezreit ültették ki, hogy azokból idővel ismét eladható áru legyen. Egy hektár termése így lett egyenértékű ezer hektár búza termésének értékével.

A szövetkezet vezetői gyakran úton voltak, rendszeresen külföldi kiállításokon jelentek meg, hogy lássák, megismerjék az igényeket, a dísznövénytrendeket. A szövetkezet erre a külföldi igényre hangolódott rá, ahhoz igazította termelési feltételeit.

Ez a hazai vásárlóknak is nyereség volt, hiszen így garantáltan minőségi árut vehettek a Kertész Tsz-ből. Ami pedig a hazai piacot jelenti, túrajáratokkal indultak a hazai városokba: Kőszegtől Nyíregyházáig és Tatabányától Békéscsabáig. A szövetkezet egyik-másik kocsija egy-egy járattal

25-30 helyet is érintett, ahonnan előre nagyobb tételű virágot, dísznövényt kértek. A szövetkezetnek két csarnoka, árusítóhelye volt. Az egyik Budapesten, a másik a szombathelyi telephelyen. Ez utóbbi 1985 februárjában nyílt meg, és háromnegyed év alatt 20 millió forint forgalmat bonyolított le.

A legnagyobb beruházás 1978-ben volt, amikor is 4,5 hektáros üvegházat építettek, amellyel megduplázták a termelőhelyük nagyságát. A nemzetközi kiállításokon a legmagasabb elismerések valamelyikét majdnem minden alkalommal megkapták. Az amszterdami nagydíj után Münchenből 19 éremmel tértek haza.

A kitüntetéseik sorát gyarapította 1985-ben az OMÉK, amikor a dísznövények bírálata után teljesítménydíjjal és több éremmel tüntették ki a szövetkezet részlegét, növényállományát.

A hatvanas évek elején magánkertészekből alakult az elismert szövetkezet. Sikeresen működött együtt a szombathelyi Hevesi Ákos Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolával, amelynek dísznövénytermesztő szakos tanulói a tsz üvegházaiban tanulták, gyakorolták a szakma fogásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!