Elsőként a megyében

2021.01.12. 07:00

Cellben adták át az első rendelőintézetet

Vas megyében először Celldömölkön hoztak létre rendelőintézetet. A hatvanas évek elejétől a szakrendelőket a nyolcvanas évekre végképp kinőtte a város.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Celldömölknek és környékének 35 ezer lakosa tartozott 1985 végén a vonzáskörzetbe. A régi rendelőkben 1981-ben 90 ezer, 1984-ben pedig 115 ezer beteget fogadtak.

A volt járásbírósági épület átalakításával hozták létre az új rendelőintézetet. A VASITERV készítette a terveket, és a VASÉP végezte a munkát. Az átalakítás előrehaladtával a celldömölki szakorvosi rendelőintézet igazgatója is bejárta az épületet, és az akkori észrevételeket meghallgatták az építők. Az eredeti elképzelések szerint a földszinten túl nagy helyet szántak a ruhatárnak. Így sikerült a központi ügyeletnek is külön helyet létrehozni.

A régi gépek, eszközök egy részét selejtezték, és a megyétől kapott egymillió forintból sikerült újakat beszerezni, mire az épület elkészült. Fizikoterápiás berendezéseket, röntgengépet, korszerű sterilizátort vásároltak.

18-féle szakrendelés volt, újdonságnak számított a sebészeti műtő. 1986 elején 52 dolgozója volt az intézetnek, nyolc orvos főállásban, tíz mellékállásban dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!