1968-ban alapították, 1971-től látogatható

2021.01.10. 07:00

Fél évszázada nyitott a nagyközönség előtt a szombathelyi Smidt Múzeum

A Smidt Múzeumot 1968-ban alapította dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos. Ő volt az, aki Szombathelynek ajándékozta értékes magángyűjteményét. A hat évtizedes gyűjtőmunka eredményét ötven évvel ezelőtt nyitották meg a nagyközönség előtt.

VN

A Smidt Múzeum homlokzata 1997-ben

Fotó: VN-archív

Élt egy sebészorvos Szombathelyen, aki második hivatásául a szép gyűjtését választotta. Honorárium, hálapénz helyett az otthon lomnak, vagy kacatnak tartott régiségeket fogadta el betegeitől, de saját pénzén is nagyon sokat vásárolt idehaza és külföldön.

Számára minden darab egyedi és értékes volt, akárcsak az ember. Nem vált meg soha egyiktől sem. Az emberi szeretetet és hálát a szívében, a ma már felbecsülhetetlen kincset jelentő gazdag kultúrtörténeti gyűjteményt sokáig a lakásán őrizte. S mivel különös tehetséggel áldotta meg a sors – verseket is írt; a maga módján polihisztor volt.

Dr. Smidt Lajos sebész főorvos még megélhette azt a boldog pillanatot, amikor a megyei tanács támogatásával, Szombathely egyik legrégibb épületében, a Hollán Ernő utca 2. szám alatt 1968-ban megalapították az általa gyűjtött és a köznek felajánlott anyagból a nevét viselő múzeumot. Egy nemes gesztussal ekkor adta át a köznek a gazdag életgyűjteményét. A nagyközönség számára 1971-ben nyílt meg a múzeum, amelyet haláláig, 1975-ig ő igazgatott.

A Smidt Múzeum homlokzata 1997-ben
Fotó: VN-archív

A nyolcvanas években már havonta négyezren keresték fel a páratlan gyűjteményt, amelyet a főorvos 1911 óta gyarapított.

Kétéves felújítási és bővítési munkák után 1985-ben nyílt meg újfent a nagyközönség előtt a múzeum. Nemcsak korszerűsödött, hanem 100 négyzetméterrel tágasabb is lett. A város mindig is szívügyének tekintette a hétszáz négyzetméteren, tágasabban elhelyezett gazdag anyag közkinccsé tételét. Több millió forintot fordítottak arra, hogy az Európa-szerte híres múzeum korszerű és biztonságos körülmények között fogadja látogatóit, őrizhesse kincseit.

A legutóbbi felújítás 2009 és 2012 között zajlott, ami után már három szinten tárulhat a látogatók elé a teljesen megújított, interaktív kiállítás.

Mit láthat a látogató? Példátlan numizmatikai gyűjteményt, első és második világháborús tárgyi emlékeket, orvostörténeti anyagot, csodás üveggyűjteményt, ősnyomtatványokat, órák csodás kollekcióját. A dunántúli birtokos nemesek közül a Batthyány, Bezerédj, Cziráky, Erdődy család több évszázada őrzött ereklyéit, hadtörténeti és fegyvergyűjteményt. Mindemellett bútorok, festmények, porcelánok, hangszerek és kéziratok gazdagítják a múzeumi anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!