múltidéző

2021.01.19. 07:00

Száznegyven éve nézik innen a csillagokat

Idén lesz 140 éve, hogy 1881-ben Hauszmann Alajos tervei alapján eklektikusan átépítették az 1696–1699 között épült barokk stílusú herényi Gothard-kastélyt. Ekkor hozták létre benne azt a csillagvizsgálót, amelynek technikai berendezései jócskán megelőzték a korukat.

Kelemen Attila

Forrás: Shutterstock

A herényi születésű Gothard Jenő a szombathelyi premontrei gimnáziumban érettségizett 1875-ben. Ott, ahol a neves fizikus, Kunc Adolf is tanított. Többek között ő szerettette meg vele a fizikát. Tanulmányait Bécsben folytatta, megismerkedett a csillagászattal. A csillagászati fényképezés és a finommechanikai műszerek tervezése volt a fő érdeklődési köre.

A gépészmérnöki diploma megszerzése után visszaköltözött Herénybe, ahol saját laboratóriumában kísérletezett. Újításai, megfigyelései számos szakember figyelmét felkeltették. Köztük volt a modern magyar csillagászat atyja, Konkoly-Thege Miklós is.

Miközben Európa jelentősebb csillagvizsgálóit látogatta tanulmányútjain, elhatározta, hogy Herényben saját obszervatóriumot rendez be.

A birtokán lévő – akkoriban is már csaknem kétszáz éves – kastélyt 1881-ben átalakíttatta. Hauszmann Alajost kérte meg, hogy a barokk épületet tervezze át, modernizálja. Ekkor építették fel a csillagvizsgálót is, amely a kastély jobb szárnyánál kapott helyet. Ekkor még külön álló torony volt, majd kilenc évvel később építették egybe a kastéllyal. Ennek az épületnek a kupolatornyát maga Gothard Jenő tervezte.

Ha 140 évvel ezelőtt beléphettünk volna a Gothard obszervatóriumba, minden bizonnyal olyannyira rácsodálkoztunk volna annak berendezésére, mintha csak egy mai sci-fit néznénk. Az épület technikai fejlettsége megelőzte a korát. Rendelkezett a munkálatokhoz szükséges gázzal, vízzel. Volt benne telefon, amellyel a távbeszélő hálózatot is el lehetett érni. Az elektromos világítás is adott volt, amelyhez az áramot egy Siemens-dinamó biztosította. Miközben öccsével, Sándorral esténként is tudtak dolgozni az elektromos fényforrások segítségével, addig a falu lakói még csak a petróleumlámpát ismerték.

Gothard Jenő 1909-ben bekövetkezett halálával az obszervatórium is elcsendesült: a tudományos jellegű tevékenységet felváltották a meteorológiai mérések. Az erre alkalmas, és az ehhez szükséges meteorológiai megfigyelő állomást Gothard Jenő 1882-ben hozta létre. Az 1880-as, 1890-es években ő maga is rendszeresen végzett méréseket.

1981 májusában emléktáblát avattak az obszervatórium falán a csillagvizsgáló fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!