Múltidéző

2021.02.13. 07:00

A kettős plüss hozta meg a kőszegi gyár fejlődését

Többet fejlődött a LATEX kőszegi bútorszövetgyára 1979 és 1981 között, mint az azt megelőző ötven esztendőben. Lehet, hogy fél évszázad alatt nem sok minden történt a Gyöngyös-patak két partján álló gyárban, de az is igaz, hogy 1981-re egy jelentős – 113 millió forintos – beruházás végére tettek pontot.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Történetesen negyven éve adták át ünnepélyesen a gyáregység új plüss-szövödéjét. A kisvárosnak akkor ez volt a legnagyobb alapterületű csarnoka, amelynek ezerhatszáz négyzetméterén kettős plüss készült.

1975-ben mérték fel és számították ki az ország szükségletét ebből a bársonyosan szép bútorszövetből. Akkor úgy számolták, hogy évente egymillió négyzetméterre lesz majd igény. A nyolcvanas évek elejére a plüss aránya a termelésében háromról 22 százalékra emelkedett.

Színek és minták kétszázféle változatában szőtték az új Günne gépek a jacquard plüsst. Egyik a kétszáz közül már az 1980-as őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron nagydíjat kapott. Akkor a félig sem kész gyárban már 330 ezer négyzetmétert szőttek. Csaknem kilenc százalékkal nőtt a bútorszövetgyár dolgozóinak a termelékenysége.

Kiemelt képünkön: Szövik a plüsst a nyugatnémet gépek 1981-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!