Múltidéző

2021.02.21. 07:00

A szombathelyi tér szégyenfoltja volt – 1981-ben reális elképzelésnek tűnt a foghíj eltüntetése

Évtizedeken át foglalkoztatta a városatyákat a Köztársaság tér (ma Fő tér) nyugati oldalának rendezése. Több elképzelés, változat került szóba ez idő alatt, de vagy pénzhiány, vagy központi intézkedés gátolta a megvalósítást. Negyven évvel ezelőtt felcsillant annak reménye, hogy a tátongó foghíj beépülhet és rendezni lehet a Kossuth Lajos utca, Köztársaság tér nyugati oldala, Forgó út és Hefele Menyhért utcák által határolt tömböt.

VN

A foghíj 1997-ben: a tűzfalak, végfalak takarására további húsz évet kellett várni

Fotó: VN-archív

Az alapprogram a Megyei Szakszervezetek Háza volt. Az akkori helyén korszerűtlen, elavult körülmények között dolgozott az intézmény. Lakások aránylag kismérvű átalakításával létesítették az irodaházat. Alapos vizsgálat előzte meg a döntést, nevezetesen azt a tényt, hogy milyen mélységig volt érdemes az akkori épület korszerűsítése. Gazdaságossági szempontból is azt a változatot támasztották alá, hogy érdemes volt az irodákban a lakásfunkció visszaállítása és a városközpontban az új szakszervezeti ház megépítése.

Negyven esztendővel ezelőtt kapták kézhez tizenegy tervezővállalat igazgatói a leveleket, melyekben felkérték őket arra, hogy az adott program szerint tegyenek javaslatot a terület rendezésére, az épületek elhelyezésére és megformálására.

A foghíj 1997-ben: a tűzfalak, végfalak takarására további húsz évet kellett várni
Fotó: VN-archív

De mit is tartalmazott a jelzett program? Az említett szakszervezeti házat, idegenforgalmat szolgáló létesítményeket, ezen belül 300 négyzetméter alapterületű, termelői háttérrel rendelkező, ülő és álló fogyasztást biztosító cukrászdát, melyet a Domus üzemeltetett volna, nyolc-tíz 20–50 négyzetméteres kis üzletet, valamint banki finanszírozású lakásokat. A lakásszámot a kiírók nem kötötték meg, ezzel is lehetőséget adva a tervezőknek a legkedvezőbb beépítés kialakítására.

Alapvető követelmény volt, hogy a meglévő postai alépítmény nyomvonalán legalább 5 méter széles gyalogos passzázs alakuljon ki a Köztársaság tér és a Levéltár között.

Fontos feladata volt a pályázóknak a kibontott belső tereket-utcákat szegélyező tűzfalak, végfalak takarása, a megfelelő funkciók helyes illesztésével, beiktatásával.

A tömb beépítésénél a Megyei Szakszervezetek Háza mellett minden olyan épület, építmény létesítését javasolhatták a tervezőirodák, mely a terület jellegének és funkciójának megfelelt és a város­építészeti szempontokat is figyelembe vette.

A pályázat névaláírásos volt, tehát nem titkos. A pályaművek elbírálására 1981 májusának második felét jelölték meg.

A bírálóbizottság véleménye után – a tervezői megbízás megadása előtt – beszélgetést terveztek a lakossággal, elsősorban a Köztársaság téren és környékén lakókkal. A véleményeket, észrevételeket meg kívánták vitatni, és a reális javaslatokkal a tervezési programot kiegészíteni.

Az 1981-es elképzelések szerint a Megyei Szakszervezetek Házának alapozása 1982 tavaszán kezdődött volna meg.

A terület rendezésére végül további 20 évet kellett várniuk a szombathelyieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!