Múltidéző

2021.02.21. 07:00

Megyénk 40 éve az első helyen állt az ezer lakosra jutó boltok számát tekintve

Borostyánkő, Répce Áruház, Derkovits-­lakótelepi üzletközpont, nyolc nagy ABC-áruház a megyében, öt nagy alapterületű vendéglátó egység – így gyarapodott a kereskedelmi hálózat a hetvenes évek második felében.

VN

Nem csak a városokban, a falvakban is mérsékelt ütemű növekedés volt tapasztalható: a megye 22 községében 29 bolt-vendéglátó egységet építettek vagy újítottak fel. Összességében 23 300 négyzetméternyi alapterülettel bővült a bolti és 9800 négyzetméterrel a vendéglátói hálózat.

Az idegenforgalom, a turisták fogadása is kedvezően változott. Bükön és Kőszegen szállodákat adtak át, Szajkon pedig kempinget.

A tervszerű fejlesztések eredménye ez volt: Vas megye 1981-ben országosan az első helyen állt az ezer lakosra jutó bolti és negyedik helyen a vendéglátó-alapterület tekintetében.

A Derkovits-lakótelep és a hatalmas üzletközpont
Fotó: VN-archív

A vasiak életszínvonalának emelkedését más mutatók is jelezték. Ott, ahol negyven éve a színes televízió és az automata mosógép számított hiánycikknek, ott az alapellátással nem volt különösebben baj, gond. A megye kiskereskedelmi forgalma 1980-ban 8,1 milliárd forint volt, míg 1975-ben a 4 milliárdot sem érte el. Több élelmiszert, vegyesipari cikkeket vásároltak a megye lakói, ugyanakkor kevesebbet költöttek ruhára. Mérséklődött a vendéglátóipar forgalma is, főként az áremelések hatására.

1980-ban 304 ezer turista jött Vasba, két és félszerese az az 1976. évinek. A valutabevétel nőtt, de állt ez a forintra is, mivel érezhetően több belföldi vendéget fogadott a megye.

Az 1986-ig tartó tervidőszak főbb célkitűzései a következők voltak: a hálózatfejlesztésre kevesebb pénz jutott, csupán hétszázalékos növekedést prognosztizáltak, szemben az 1975–1980 közötti évek 17 százalékával. Hatvankét községet tartottak nyilván, amelyekben a kereskedelmi egységek rekonstrukcióra szorultak. Megkülönböztetetten fontos fejlesztési feladatok közé tartozott a megyeszékhely Ságvári Endre-lakótelepén egy 600 négyzetméteres ABC-áruház építése s egy 1000 négyzetméteres ABC megvalósítása a Derkovitson. Befejezéshez érkezett a Gazda Áruház építése is. Az idegenforgalmi fogadóképességének javítását várták a Savaria Szálló felújításától, Kőszegen az ifjúsági szállótól. Az olcsóbb szálláshelyek hálózatát kempingekkel akarták megoldani: Bükön és a Vadása tónál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!