Csak palackból ihattak vizet

2021.03.14. 07:00

40 éve a megye 62 településén rossz minőségű, egészségtelen volt a víz

Negyven évvel ezelőtt Vas megye hatvankét településén rossz minőségű, az egészségre ártalmas volt az ivóvíz. A magas nitráttartalom jelentősen károsíthatta a csecsemők és a magzat fejlődését. A következményeket megelőzendő a közegészségügyileg veszélyeztetett falvakba 1981. január 20-ától jó minőségű, palackozott ivóvizet szállítottak, amit az anyák – terhességük ötödik hónapjától a csecsemő egyéves koráig – a boltokban térítésmentesen beszerezhettek.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Milyen volt a fogadtatása? Sikerült-e zökkenőmentesen megvalósítani az elképzeléseket? A Badacsonyvidéki Pin­cegazdaság Vas megyei Üzeme (palackozó), a MESZÖV (forgalmazó), a megyei tanács egészségügyi osztálya és vízügyi csoportja illetékesei arról számoltak be 1981 februárjában, hogy egy hónap elteltével 40-50 – legfeljebb 60 – százalékban fogyasztották az érdekeltek a palackozott ivóvizet. Csak ennyien…

Söptén és még néhány Szombathelyhez közeli községben a férjek – naponta bejártak a megyeszékhelyre – inkább hazavitték demizsonban a jó minőségű vizet, mintsem hagyták, hogy a feleségeik naponta négy „súlyos” palackkal járjanak a boltba. Négyszer fél literes üveg, plusz ugyanannyi víz. Valóban nem kis súly. A körzeti orvosok azt javasolták, ha lehet, cseréljék műanyagra az üveget. Egyesek még azt is indítványozták a forgalmazónak, hogy díszítsék valamivel az üveget. Egy nevető gyermek arcképe jobban „megfogta” volna az anyukákat.

Nemesbődön amiatt panaszkodtak, hogy a palackozott vízben összement a csecsemők tápszere. De ez később tévhitnek bizonyult: lehetetlen, ha az előírás szerint oldották a tápszert.

Az ellenzők táborában többször elhangzott: két gyermeket már felneveltem, soha semmi bajuk nem volt, pedig ebből a rossz vízből ittak… Csakhogy a nitráttartalom akár egy-két hónap alatt is jelentősen megemelkedhetett, s arra sem gondoltak, hogy melyik gyermeküket hány hónapig nevelték anyatejjel.

Meszlen, Vasszilvágy, Vassurány – az első hetekben a boltokban maradt a palackozott ivóvíz. A magyarázat: védőnői hiány – az anyukák nem kapták meg a csecsemővíz-utalványt. Gyanógeregyén úgy tudták, hogy jó az ivóvizük, nem hittek a Köjál vizsgálati eredményének.

Nemesbődön volt, hogy egy hétig nem volt a vízből. A szállítók akkor jártak a településen, amikor a bolt már nem volt nyitva. Az italboltban pedig nem vették át a szállítmányt.

Váton az anyukák egyre rendszeresebben vitték a vizet. Március elején a 70 százaléka elfogyott.

Cholnoky Péter megyei gyermekgyógyász szakfőorvos arról tájékoztatta a Vas Népe olvasóit, hogy a csecsemők szervezetében a vízből származó nitrát oxidált állapotban tartja a hemoglobint – ami szabályos mérgezés. A beteg bőre elszürkül, amit csak avatott vesz észre, s ha nem kerül idejében orvoshoz, menthetetlen.

Tanulságos volt egy vépi eset, ahol a csecsemő csupán egyetlen alkalommal kapott nitrátos vizet – végzetes hiba volt.

Kiemelt képünkön: A nemesbődi boltban is lehetett kapni palackozott vizet, ha időben jött a szállítmány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!