Vissza az időben

2021.09.12. 12:00

230 éve adományozta könyveit a székesegyháznak Szily János

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár a volt papnevelő intézet első emeletén fogadja látogatóit. Amint belépünk, mintha évszázadokat mennénk vissza az időben: régi, barokk teremkönyvtárban találjuk magunkat.

Vas Népe

A Szombathelyi Egyházmegye alapító okiratai a teremkönyvtár lenyűgöző terében Fotók: Nagy Jácint

Fotó: VN-archív

A könyvtárat tulajdonképpen Mária Terézia hívta életre, amikor 1777-ben felállította a szombathelyi egyházmegyét, s ennek első püspökévé Szily Jánost nevezte ki. Szily az ifjú papság képzésére, nevelésére nagy gondot fordított. Az általa épített szeminárium és hittudományi főiskola 1780-ban már készen állt, de a növendékek előtt csak 1790-ben nyithatta meg kapuit.

A tudományok művelésének nélkülözhetetlen eszközei a könyvek voltak. Jól tudta ezt Szily püspök, amikor 1780-ban hozzákezdett gyűjteményének kialakításához. Kapcsolatot keresett Buda és Bécs könyvértő embereivel, tudósaival, régészeivel. Ha valahol árverés volt, a püspök megbízottjai nyomban ott termettek. A megvásárolt művek témája elsősorban a hittudomány volt, de bölcseleti, történelmi, régészeti és általános ismeretekben gazdag munkák is kerültek az alapállományba. Az összegyűlt könyveket a jótékony püspök 1791-ben a székesegyháznak adományozta. Nem akarta, hogy szeretett gyűjteménye puszta tankönyvraktárrá váljék, ezért a növendékpapságon kívül – a házirend tanúsága szerint – „bármilyen rendű és rangú szabad férfiak” ellátogathattak ide. Csak egyetlen dolgot tiltott meg, a könyvek kölcsönzését.

Az élénk szellemi életnek a városi gimnázium és a bölcseleti líceum teremtette meg az alapjait, amelyre Siess Antal 1787-ben felállított könyvnyomdája pezsdítő hatást gyakorolt.

Szily János újabb kori kéziratgyűjteményét is a szemináriumnak adta. Innét származik a könyvtár egyik büszkesége, Faludi Ferenc kézírásos verseskötete, amelyet a 18. század irodalmának e kulcsfontosságú írója maga vonalazta lapokon hagyott ránk.

A szombathelyi püspöki tisztséget 1799-től Herzan Ferenc bíboros töltötte be. Nemcsak e méltóság betöltésében követte elődjét, hanem az egyházmegye értékeinek gyarapításában is. Ám a művelt, tudós férfiú halála után az ötezer kötetes könyvtár felett sokáig folyt a hagyatéki eljárás. I. Ferenc döntésének köszönhetően végül maradt Szombathelyé a gyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!