Így várták a nyitást a gyógyszállóban 1986 januárjában

2021.01.17. 07:00

35 éve épült a szálló Bükön

A Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Vállalat új, kétszáz szobás, négyszáz személyes szállodát épített Bükön. Az építkezési munkálatokat államközi megállapodások keretében a svéd ABV vállalat végezte, és alig másfél év alatt el is készültek. 35 évvel ezelőtt már a februári nyitásra készülődtek az egy hónapos műszaki átadással.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Az építkezési munkálatokat 1984 júliusában kezdték el, 1986. január közepén pedig már megkezdődött a műszaki átadás. A büki gyógyszállót a 80-as évek közepén egyre terebélyesedő település nyugati határában húzták fel. Az új hotel tipikusan az északiak építkezésének stílusjegyeit viselte. Egyszerű, zárt, tömör épületben bújtatta el a gyönyörűen berendezett szobákat és közösen használt helyiségeket.

A hatemeletes, háromcsillagos szállodában háromszáz személyes étterem, drinkbár, sörbár, éjszakai bár, olvasó- és sakkszoba, ajándékbolt, valamint egy 8x15 méteres úszómedence is helyet kapott. Ez a felsorolás még korántsem volt teljes, mert különösen gazdagok voltak a gyógyászati részlegei: a balneoterápiai, az elektroterápiai, a kondicionáló és kozmetikai részlegek. Szauna, szolárium, napozóteraszok, golfpálya, két teniszpálya szolgálta a lakóinak kényelmét. Az első emeleten orvosi és fogorvosi rendelők, röntgen, EKG és más bonyolult orvosi műszerekkel felszerelve várták a vendégeket. Feltűnő volt, hogy 35 évvel ezelőtt a szálloda délkeleti sarkánál újabb gödröt ástak. Azért, mert a szállodát üzemeltető Danubius Szálloda és Gyógy üdülő Vállalat egy nyitott medencét is építtetett, hogy vendégeinek az is helyben legyen. A műszaki átadáson jelen volt Tage Bergström, az ABV magyarországi képviselője, aki mérnök- közgazdászként elárulta, hogy ez volt az első nagy munkája Magyarországon. A dolog természete miatt az első építkezés mindig nagyobb előkészítést igényel, így volt ez az ő esetében is.

Az építkezés másfél évében harminchatszor repült ide Svédországból, hogy minden zökkenőmentesen történjen. 1986 januárjában megállapította, hogy az egy hónapos műszaki átadás során csak jelentéktelen hibákat kellett pótolniuk. A svéd építkezésekkel összehasonlítva azt a következtetést is levonta, hogy a különböző engedélyek beszerzése itt hosszabb ideig tartott.

Az ABV vállalat a szálloda átadása után újabb beruházások kivitelezésére is készülődött. Előrehaladott tárgyalások folytak néhány létesítmény elkészítésére. 1986. február végén energiatakarékossági szimpoziont akartak tartani Budapesten. A fő céljuk az volt, hogy elterjesszék és megvalósítsák a termálenergia hasznosítását Magyarországon is. Márpedig három és fél évszázada megállapítható volt, hogy országunk gazdag volt termálenergiákban, de a hasznosítás terén még lehetett mit tenni.

A bükfürdői gyógyszálloda svéd tulajdonosa bizakodóan várta az első esztendőket, ami a vállalt szobafeltöltési százalékban is megmutatkozott.

Kiemelt képünkön: A szálloda bejárati homlokzata 1986 januárjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!