Kinyílt a tér

2020.10.31. 07:00

40 éves az új Thököly utca Szombathelyen

1980 őszén bontották el annak az négyemeletes lakóház építésének az állványait, amely méretében és formájában is merőben más utcaképet adott a hatvanas-hetvenes évek Thököly utcájához képest. Valósággal kinyílt a tér.

Kelemen Attila

Az átadással megváltozott az utca képe

Fotó: VN-Archív

Az új városrendezési tervek és munkálatok előtt a Thököly utca az Aréna utcáig tartott, ott ugyanis a Ferences-kert egészen a Ferences templom kolostorának faláig húzódott; mintegy lezárva az utcát. Majd a hetvenes években a városvezetés azzal a szándékkal, hogy a Fő térről elvezessék a közúti forgalmat, a Tolbuhin utat (a mai Szent Márton út) meghosszabbítva összekötötték a Thököly utcával, és ennek eredményeképpen négysávosra bővítették az útfelületet.

Az átadással megváltozott az utca képe Fotó: VN-Archív

Ám mielőtt ez megvalósult volna, megvárták, míg a TANÉP elkészíti az utca északi oldalára a négyemeletes, kilencven lakásos tömbházát. A lakásokat különböző elrendezésekben tervezték, gondolva a nagycsaládosokra és az egyedülállókra is. Többségük négy- és háromszobás volt. A két épülettömb 1980 őszén lényegében elkészült, a tapétázások és a belső szerelések voltak hátra. Még abban az évben átadták a kilencven lakást és a kapcsolódó üzleteket. Kezdetben itt kapott helyet a bútorbizományi áruház, egy méretes szabóság és több ÁFÉSZ-bolt. Az átadással és a négysávos úttal lényeges megváltozott az utca képe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!