akkor és most

2018.08.19. 10:00

A szombathelyi autóbusz-pályaudvar ötven éve még így festett

Két kép, két korszak, egyugyanazon beállítás.

Kelemen Attila

Fotó: fortepan

Egy, a Fortepan online képarchívumában UVATERV néven közkinccsé tett fotót hasonlítunk össze egy napjainkban készített felvétellel. Szemügyre vehetjük, hogy 1965 óta mennyit változott az Ady téri autóbusz-pályaudvar. Fél évszázada esernyőre emlékeztető vasbeton elemekből állt a fedett peron.

Fotó: fortepan
Fotó: Kelemen Attila

A mai öt buszöböl helyett akkoriban még csak kettő várta a beérkező járatokat. A tér másik fele parkosított volt. És ha már a parkosításnál tartunk: az áprilisi közgyűlésen bemutatott látványtervek alapján a tér helyén újfent közpark épülhet. A helyszín a 20. század közepéig, azaz az autóbusz-pályaudvar megépüléséig zöldségeskertként funkcionált. E régi funkcióját részben ismét visszakaphatná, gyógynövényekkel és fűszernövényekkel teli ágyásokkal. A tér a város egyik legnagyobb régészeti lelőhelye mellett és fölött fekszik, éppen ezért az átépítési munkálatok előtt ásatások várhatók a Romkert szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!