Multidéző

2015.07.28. 13:57

Amikor még fal zárta le a Thököly utcát

Szombathely – Két kép, két korszak, ugyanaz az utca: egy, az 1960-as évek közepén készült fotót hasonlítottuk össze egy napjainkban készült felvétellel, amely a mai Aréna utca és a Thököly utca kereszteződését ábrázolja.

Kelemen Attila

A korábbi képen jól látszik, hogy a Ferences templomhoz tartozó kertet még nem választotta el egymástól a Thököly utcát a Zanati úttal összekötő négysávos út. A régi téglafallal, és a mellette felsorakozó kandeláberekkel hangulatos kis sétálóutca képét nyújtotta az Aréna utca. A környék legjelentősebb és legszebb műemlék épülete és egyszersmind a város egyetlen középkori, viszonylag épségben fennmaradt építészeti együttese, a Ferences templom és kolostor. Kálmán győri püspök a ferenceseket 1360-ban telepítette le Szombathelyen a városi tanács hozzájárulásával és támogatásával. A város legrégebbi köztéri szobra a Mária-szobor, közvetlenül a templom fala mellett áll, a bejárattól jobbra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!