Multidéző

2016.01.06. 17:43

Múltidéző - Csatári bányásztragédia

Felsőcsatár - Felidézzük az 1991. év eleji tragédiát, mely egy ércőrlő malomban történt szerencsétlen körülmények között.

Vas Népe

A 25 évvel ezelőtti felsőcsatári baleset nem a föld alatt, nem a bánya valamely vágatában történt, hanem a felszínen, az ércőrlő malomban. Abban az önálló üzemben, amely hosszú évek óta a pénz javát hozta az egyre fogyatkozó csatári bányászcsapatnak, s ahol már - mert ritka kincsük, a talk már alig fogyott - üveget is daráltak, s ki tudja, honnét ide szállított érceket, aprításra. A Vas Népe cikkéből idézünk:

Ne gondoljon tehát senki holmi omlásból következő föld alatti robbanásra, egyébre. A malomban történt a baj, a mindig zajos malomban, ahol most a döbbenet és a részvét nagy csendje honol.

A szombathelyi kórházban, annak is az intenzív osztályán a jó kolléga, a barát, a 43 éves E. M. életéért küzdenek az orvosok. Ő volt a délelőtti műszak vezetője hétfőn, amikor a baj történt a csatári bánya őrlőüzemében. Amikor szétvágta a három malom egyikét az iszonyatos erő. Amelyet egy - percenként csaknem ezerötszázat pördülő - három, három és fél mázsás forgó rotor indukált. Leszakította és pilleként dobta el ez az erő az ugyancsak mázsákban mérhető súlyú malomajtót, s a forgórész végeiről úgy nyírta le az öt-hatkilós bordavégeket a cserélhető őrlőlapátokkal, mintha csak a kenyér héját kanyarítaná le körbe-körbe az ember.

Az ércőrlő malom épülete

Éppen akkor, abban az ezredmásodpercben lépett el a malom előtt a műszak vezetője, E. M. Vélhetően egy ilyen ötkilósra becsült, öntöttacél darab pattant vissza a közeli falon, mondják, csak így történhetett. Ha közvetlenül, s nem erejét vesztve ért volna oda, azt egy pillanatig sem élhette volna túl senki. Ha csak egy ezredmásodperccel lép gyorsabban, vagy lassabban Mihály, talán nem történt volna ez a nagy baj.

Feigl Emil bányavezetőből minden pillanatban kitörni készül a zokogás, hiszen a barátai egyikéről beszél. Emil tragédiája egy külön történet: a baleset pillanatában éppen negyedik napja állt a bánya élén.

Alig túl a negyvenen - az utolsók egyike volt ő Felsőcsatáron, aki a talkumbányára tette az életét. Jó húsz éve annak, hogy száz méterrel a föld alatt megismerkedtünk. Ő volt akkor a csatári talkumbánya legifjabb vájára. Csaknem húsz évig dolgozott a föld alatt.

A malom rotorja, a bordavégekkel. Az egyik őrlőtányér valószínűleg leszakadt, és tányérostól lenyírta a bordavégeket, amelyek közül az egyik visszapattant a falról, és az okozta a bajt

Ez a hatalmas erejű és szívű ember kapta pár napja a leckét, hogy ebből a - nyugodtan mondom - roncstelepből, amit bányának hívnak, működőképes üzemet csináljon. Álmatlan éjszakák után vállalta, mert Pesten is olyanok kerültek a központ élére, akikben bízik maga is, bízhat a harmincegy emberre apadt csatári bányászcsapat is.

És akkor a negyedik napon mindjárt ez a szörnyűség. A vérben fekvő baráttal, az elrobogó rohammentővel, a hivatalos vizsgálókkal, a malom csendjével. S az éjjel-nappal zakatoló aggyal: lesz-e még itt élet, lesz-e még itt bánya, s nyugalom lesz-e?

Lesz, Emil - mondom botorul - mert tudhatom, hogy ez a harminc ember ezt nagyon akarja. S reménykedjünk, hogy visszatérhet egyszer a harmincegyedik is, Mihály, a jó kolléga. Tegnap délben azt is mondta Széll Kálmán főorvos úr, hogy már nem gép segíti, már magától lélegzik. Nagyon súlyos agysérülésnél is van remény.

Hát. Jó szerencsét, jobb szerencsét, bányászok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!