Multidéző

2017.06.14. 13:25

Harminc éve délszláv és német művészeti csoportok tartottak bemutatót Peresznyén

PERESZNYE Gyönyörű, napos időben tartották meg 1987 júniusában Peresznyén a béke- és barátsági hónap záró rendezvényét. Ízlésesen feldíszítették a község nyárfáktól övezett sporttelepét, színpadot állítottak, megérte a kereskedőknek is felállítani sátraikat, mert sok száz érdeklődő volt kíváncsi a nemzetiségi napra. Az eseményről így cikkezett a Vas Népe.

Kelemen Attila

A Kőszegi MÁV Nevelőotthon fúvószenekara játszotta el a Himnuszt, majd Berzlánovich Antal, a horvátzsidányi tanács elnöke köszöntötte horvátul és magyarul a nemzetiségi nap résztvevőit, vendégeit. Jelen volt dr. Szele Ferenc, a megyei tanács általános elnökhelyettese, dr. Sikos László, a megyei pártbizottság osztályvezetője, dr. István Lajos, a népfront megyei elnöke, Péterfi Ferenc, a kőszegi pártbizottság első titkára, valamint a megyében élő nemzetiségek képviselői.

A peresznyei vegyes kórus is fellépett a megyei nemzetiségi művészeti csoportok találkozóján FOTÓ: VN-archív

A politikai nagygyűlés szónoka Mayer Bertalan, a terület országgyűlési képviselője volt. Történelmi visszapillantásában összefoglalta mindazt, amiért a szocialista Magyarországon bonyolult nemzetiségi problémákat is meg kellett, meg kell oldani. Kiemelte: a lényeg az, hogyan élnek a nemzetiségiek nálunk, hogyan ápolhatják kultúrájukat, nyelvüket. Elmondta, a megyében élő tízezer szlovén, horvát, német nemzetiségű embernek mind több lehetősége van saját nyelvének őrzésére, továbbadására. Nemzetiségi óvodák, iskolák működnek, a szlovén oktatásban a kétnyelvűség is megvalósult. A képviselő rámutatott egy politikai tapasztalatra: a nemzetiségi problémák nem oldódnak meg önmaguktól, újraéledhetnek, ha elhanyagolják a kisebb népcsoportok dolgait. Megemlítette a népgazdaság helyzetét, amelyen javítani közös ügy, a nemzetiségiek feladata is. Mint mondta, az ország gondjainak megoldásához politikai, gazdasági, társadalmi, érdekazonosságra van szükség. Végül javasolta, emlékezzünk meg e napon a hazánk határain túl élő magyarokról, akik másutt élnek nemzetiségiként.

A nemzetiségi napra sok száz érdeklődő volt kíváncsi helyből és a környező községekből Fotó: VN-archív

Köszöntötték a nemzetiségi nap közönségét, a résztvevőket a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetsége és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület képviselői is.

Ezután felvonult és bemutatót tartott Peresznyén a megyei nemzetiségi művészeti csoportok színe-java. Fellépett a peresznyei vegyes kar, a felsőszölnöki énekkar, a szentpéterfai úttörő tamburazenekar, a Gradistye táncegyüttes, a nemzetiségi kamarakórus, a horvátzsidányi kamarakórus és a tamburazenekar, a rábafüzesi és a pornóapáti asszonykórus, a nardai nemzetiségi együttes, a kőszegfalvi nemzetiségi gyermek- és asszonykórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!