Mesélő házak

2018.06.23. 16:00

Érmek is őrzik a pecöli művész emlékét

A két világháború között az éremkészítésben volt kiemelkedő a pecöli Bődy Kálmán. Tisza Istvánról is készített egyet.

FEISZT GYÖRGY

A művész pecöli otthona Fotó: Unger Tamás / VN

A vasvári Tretter-házban 2013- ban megvalósult művészeti gyűjteményről írt tanulmányában Torjay Valter szomorú tényként állapítja meg, hogy „sajnálatosan kevesen ismerik a Vas megyei régi művészeket, kiváltképp a szobrászokat”. Az elfeledettek között felsorolt Bődy Kálmánról bizony nem sokan tudják, hogy az életművét két világháború között kiteljesítő művész Pecölben született. 1885 júliusában nagy volt Bődy István falujegyző öröme, amikor két leánygyermeke után világra jött a kisfia.

Felismert tehetség

A művész pecöli otthona Fotó: Unger Tamás / VN

A pecöli gyermekévek során tehetségét felismerve középiskoláit már Budapesten, a Magyar Királyi Iparművészeti Iskolában végezte, ahol Lórántfi Antal volt a mestere. Az 1906-ban végzett növendék első díjnyertes munkái egy villanylámpa, és egy női íróasztalra szánt bronz tintatartó voltak, amelyeknek méltatásában bírálói a szecessziós formatervezés elemeit dicsérték. Bődy Kálmán az első világháborút hadnagyként szolgálta végig. Érdeklődése azt követően az éremkészítés felé fordult. Talán legnépszerűbb alkotása az 1918-ban Tisza Istvánról készített emlékérem lett, de ebben a műfajban mások mellett megmintázta Ráth Györgyöt, Boris bolgár cárt, Vaszili Takev bolgár természettudóst és az Árpád-ház szentjeit.

A Magyar Meteorológiai Társaság legnagyobb kitüntetése

Hegyfoky Kabosról 1936-ban készített emlékérmet a Magyar Meteorológiai Társaság legnagyobb kitüntetése, amelyet Magyarország éghajlatának megismerésében elért kiemelkedő eredményekért napjainkban is adományoznak. Világháborús élményei késztették, hogy részt vegyen a frontharcok hősei emlékének megörökítésében. 1922-ben a borgátai evangélikus gyülekezet felkérésére készítette a község háborúban elesett katonáinak emléktábláját. Szarvas város megbízásából pedig 1927-ben került a Tessedik Sámuel Múzeum homlokzatára az általa mintázott Gyóni Géza-emlék. 1929-ben pályázatot nyújtott be gróf Tisza István Kossuth téri szobrának megvalósítására, de a hajdani miniszterelnököt római cézárként megjelenítő tervezet nem nyerte el a bírálók tetszését. Bődy Kálmánt művésztanári állásából nyugdíjba vonulva 70 évesen, Budapesten érte a halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!