Múltidéző

2020.11.15. 07:00

Húsz éve díszíti Vasvár főterét a Királyok Kútja

2000 augusztusa óta díszíti Vasvár főterét a Királyok Kútja, amely harangjátékával hamar a helyiek és a látogatók kedvence lett.

Kelemen Attila

Fotó: VN-archív

Tompa László 1993, az Iparművészeti Főiskola befejezése óta dolgozott szülővárosában, Vasváron. Műhelyéből egyedi tervezésű, hangulatos virágtartók, padlóvázák, kaspók kerültek ki. A vasvári főtér átalakításakor a városatyák maradandó emléket kívántak állítani a millennium évében, az ifjú iparművész tanácsára döntöttek az ivókút mellett. Tompa László többféle anyagra is készített tervet, végül a vörös kerámiát választották.

A megrendelők négy csapot – föléjük négy király mását – kértek a kútra, helyet a szöveges tábláknak, s „valami látványos, mozgó elemet”. A keramikus harangjátékot képzelt a kúthoz, amit a vasvári kántor, ifj. Márffy Dezső készített el. A dallam egy vasvári Mária-ének, mely a Szent Kúthoz, az ottani zarándoklatokhoz kötődik.

Tompa László számítógépen tervezte meg a kutat, az arányokat pontosan kellett kidolgoznia. A kerámiakút betonvázon áll, melyet a keramikus gépészmérnök édesapja segített kivitelezni. Az alsó részt helyben rakták össze darabokból, a tetejét daruval emelték rá. A kút a régi falusi porták kerekes kútját idézi, a hagyományt Tompa László a tér hangulatával igyekezett elegyíteni, melynek meghatározó épülete a templom. Négy oldalán, a csapok felett látható a négy király, mindegyikük jelentős szereppel bírt Vasvár történelmében. A táblák a készítők és a készíttetők nevét őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!