PC otthonra

2021.01.27. 07:00

Húsz éve nem a laptopok uralták a piacot

A 2000-es évek elején nem volt egyszerű jellemezni a számítógépek és alkatrészeik piacát. Gyorsan változtak az árak, az üzletek pluszszolgáltatásokkal igyekeztek megnyerni a vásárlókat. A kis és nagy cégek között kőkemény volt a harc, és akkor még nem is beszéltünk a feketén barkácsolókról.

Vas Népe

A Commodore–16 típusú számítógépeket kezelik a tábor tizenéves résztvevői

Fotó: VN-archív

A Nyugat-dunántúli régióban a 90-es évek elején ötvennél is több cég kínált számítógépeket és hozzájuk alkatrészeket, többségük azonban húsz évvel ezelőttre már elvérzett. A konkurenciaharcot azok a vállalkozások élték túl, amelyek arra is figyeltek, hogy vevőiknek valami pluszszolgáltatást is nyújtsanak. A jövő vásárlóira koncentrálva vagy oktatást végeztek, vagy folyamatosan informálták partnereiket a számítógép-fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatokról.

A vevők többsége már eléggé jártas volt a számítógépek világában, ám így is előfordult, hogy képtelennél képtelenebb dolgokkal keresték fel az üzleteket. Volt, aki azért kért fóliát a billentyűzetére, hogy a számítógép ne kapjon vírust. Összességében elmondható, hogy a számítógép- vásárlás 2001-re bizalmi üggyé vált.

A kisebb cégek a multikkal és az otthoni „gépbarkácsolókkal” csak úgy vehették fel a versenyt, ha komplex és megbízható szolgáltatást nyújtottak. A tapasztalatok szerint a legtöbb kuncsaft egy korábban elégedett vevő ajánlására tért be egy-egy üzletbe. A különböző helyeken nagyjából ugyanazokkal az árakkal találkozhattak a vevők, a legtöbb vasi kiskereskedő ugyanis az egymáshoz hasonló árszínvonalon dolgozó, általa megbízhatónak tartott fővárosi nagykereskedésektől vásárolt.

De az árak sokszor naponta is változhattak: az új termék mindig drágább volt, és aztán ahogy beindult a sorozatgyártás, úgy ment egyre lejjebb az ár. Jó példa volt erre a CD-írók piaca, ahol másfél év alatt felére csökkentek az árak.

Húsz éve a síkképernyős monitorok, a multimédiás és digitális alkalmazások iránt volt a legnagyobb a kereslet. Az eladók sikere a 2000- es évek elején nemcsak az általuk kínált termékek sikerétől függött, hanem az uniós csatlakozástól is. Tartottak a külföldi tulajdonú, tőkeerős kiskereskedelmi láncok honi piacra való betörésétől. Miközben reménykedtek, hogy egyre többen vesznek maguknak otthonra asztali számítógépet. Bíztak abban is, hogy a gazdaság felpörög és ezzel együtt a cégek is nagyobb gondot fordítanak informatikai rendszereik fejlesztésére. A csatlakozástól pedig azt várták, hogy a pályázatok piacán is kiegyenlítődnek az esélyek, így a kis- és középvállalkozások is reális eséllyel indulhatnak a különböző tendereken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!