Múltidéző

2021.01.31. 07:00

Így közlekedtünk 35 évvel ezelőtt Vas megyében

1986 januárjában számadást végeztek az elmúlt év közlekedési statisztikáiról. Akkor, amikor a megye gépjárműparkja már meghaladta az 56 ezret és 3000 sofőr kapcsolódott be a közúti forgalomba.

Vas Népe

Fotó: Fortepan/Jakab Antal

A gépjárművek átlagéletkora 8 év körüli volt 1985-ben, ennek ellenére a gépjárművek műszaki állapota nem romlott. A műszaki vizsgán részt vett járművek 4,5 százaléka minősült alkalmatlannak a korábbi évek 7,5 százalékával szemben. A forgalom intenzitásának növekedését fokozta, hogy közel félmillió külföldi jármű közlekedett a megye területén. Ennek ellenére a közlekedési balesetek száma nem emelkedett, a megye közlekedésbiztonsága szinten maradt.

A közlekedési balesetek a szombathelyi és a körmendi területen csökkentek, másutt emelkedtek. A balesetek több mint fele lakott területen történt. A legtöbb baleset pénteken, szombaton és hétfőn következett be.

Az összes baleset felét a személygépkocsi- vezetők okozták. Aránytalanul magas volt a külföldiek és a nem megyei lakosok által okozott balesetek száma.

Az okok között leggyakoribb a gyorshajtás volt, illetve az út- és látási viszonyok figyelmen kívül hagyása.

Az ittasan okozott balesetek emelkedtek, a sérüléses balesetek csaknem negyedénél szerepelt az ittasság mint mellékok. Ilyen magas arány évek óta nem fordult elő. Leggyakrabban a körmendi területen vezettek ittasan a sofőrök.

Kiemelt képünkön: 1985: átlagos utcakép szerény autóparkkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!