Tehetségek, akikre oda kell figyelni

2019.01.27. 11:30

Ilyen volt a Borostyánkő nemzetközi gyermekfesztivál Szombathelyen 1989 januárjában

A Szombathelyi Művelődési és Sportházban a Savaria őszi fesztiválon immár második alkalommal kínáltak a gyerekeknek – no és az őket kísérő felnőtteknek – örömteli, felejthetetlen programot 1989-ben. Így írt minderről a Vas Népe harminc éve.

HES

A tánc, a játék örömébe feledkeztek a szlovéniai „törpék” Fotó: VN-archív

A műsor kezdetétől az órák múlva beköszöntő végéig fesztiválzászlócskák erdeje lengedezett, ütemes taps lüktetett a nagyteremben. A nézőtéren ülő és az éppen szereplő gyermekek egyaránt feszélyezetlenül, játékosan és mások játékának örülve, zsibongó vidámsággal töltötték idejüket.

A művelődési és sportház rendezői elmondták, hogy a Kertész Tsz, a sütőipari, a szesz­ipari és a vendéglátói vállalat nélkül, a tőlük kapott üdítő, étel, virág és egyéb anyagi támogatás nélkül nem lett volna fesztivál ez a fesztivál. De az lett, a javából! A bevonulás mozgalmasságától a konferanszié, a televízióból jól ismert Lőrincz Gabriella leleményes, kötetlen műsorvezetésétől kezdve sok minden igazolja állításunkat. Talán erélyesebben kellett volna rövidíteni egyes produkciók – például a szünet utáni fúvósok előadásának – időtartamát; ettől csak gördülékenyebb lett volna a fesztivál, és élénkebb a nézőközönség.

A tánc, a játék örömébe feledkeztek a szlovéniai „törpék” Fotó: VN-archív

Változatosak voltak az elő­adások, sorrendjük pedig csak növelte a sokszínűséget. Fúvószene, harmonikaegyüttes muzsikája, néptánc, társastánc, énekkarok dala, vers, mese és játékzene váltották egymást.

Csehszlovákia, Ausztria, Jugoszlávia és Magyarország – utóbbinál Vas megye – gyermekei nemcsak bemutatkoztak egymásnak, egymásra is találtak. A nyelvek, kultúrák kavalkádjában mindegyikük otthonosan mozgott. Bizonyították – nekünk, felnőtteknek –, hogy eltérő eszmék, eltérő nyelvek, eltérő kultúrák nem lehetnek gátjai az egymással, az egymásért élésnek. Ennek legékesebb bizonysága a 4. osztályos Horváth Nóra szavalata volt. A törékeny leányka a terem közepén a reflektor fényében alig látszott ki a „parkettából”, de Weöres Sándortól válogatott verseire az osztrák gyerekektől jött a legnagyobb ováció.

Nóra előadása és más produkciók arra is utaltak, hogy sok olyan emberpalánta lépett a fesztivál deszkáira, akikre oda kell figyelni, akik tehetségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!