múltidéző

2018.05.01. 08:00

Ilyen volt a végzősök élete harminc éve

A ballagást Selmecbányának köszönhetjük. Az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hallgatói énekelték el először a tanév végén a Ballag már a vén diák… kezdetű dalt. Akkor még nem tudhatták, hogy egy ország veszi át tőlük ezt a szép hagyományt. Mi most 1988-ig – stílszerűen – ballagunk vissza az időben: milyen is volt a megyében az iskolától való búcsúzás?

Kelemen Attila

A végzősök szalagjai is felkerültek az iskolák zászlóira Fotó: VN-archív

A ballagás mindig is szimbolikus jelentéssel bírt, ám az idő előrehaladtával folyamatosan változott. Míg napjainkban a végzősök az iskolájuktól és a tanáraiktól búcsúznak, addig harminc évvel ezelőtt a felnőtté válás kezdetét is jelképezte. Talán ezért sem meglepő, hogy 1988-ban még a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola folyosóin is visszhangzottak a ballagási dalok. Ám miközben a felsőoktatásban április elején vettek búcsút a hallgatók a diákléttől, a szakközépiskolások és gimnazisták május közepére hagyták az elköszönés emlékezetes perceit.

A végzősök szalagjai is felkerültek az iskolák zászlóira Fotó: VN-archív

1988 fülledt május 14-éjén Szombathelyen nem csupán azon morfondíroztak a fiatalok, hogy vajon hátrahagyja-e a Haladás NB I-es labdarúgócsapata másfél hónapos nyeretlenségi sorozatát, illetve meglesz-e a hőn áhított randi a kiszemelt leányzóval a Koncz Zsuzsa-koncerten a művelődési és sportházban; hanem az is, hogy mit hoz a jövő. Mint ahogy a Vas Népe idézte: „Amikor hátat kell fordítani a gyerekkornak, amikor végleg letörölhető a nagy fekete tábláról a ’védettség’ szó. Mire vagyunk képesek magunkra maradtan? Ez legalább annyira izgalmas kérdés, mint amennyire szomorú, vagy éppen vidám.”

A végzősők egymás vállát fogva járták az osztálytermeket, mint egy tavaszi virágokból font koszorú. Az idősebb családtagoknál már csak elvétve lehetett látni Pajtás vagy Szmetana fényképezőgépet. Bezzeg egy-két büszke apa kezében már surrogtak a videófelvevő készülékekben a VHS-kazetták.

Időközben felcsendültek az igazgatói elbocsátó üzenetek, talán egy-két elsős füléig is eljutott a lényeg: a megszerzett tudás védelmet nyújthat. Az örök érvényű bölcsességet harminc éve csaknem ezer szakközépiskolás és gimnazista hallgatta nagy figyelemmel. Már csak azért is, mivel két nap múlva magyar nyelv és irodalom tárgyból kellett bizonyítaniuk érettségüket.

A gimnazisták könnyebben vették az érettségi első akadályát Fotó: VN-archív

A padsorokban a feladatlapok fölé görnyedve a gimnazisták Arany János balladáit, Örkény egyperceseit, vagy éppen Kosztolányi Hajnali részegség című versét elemezték. Nem volt nehéz dolguk, hiszen mindhárom törzs-anyagnak számított. A szakközepeseknek Arany balladái mellett Kassák Mesteremberekje, illetve Déry Tibor Szerelemje jutott. Ők a fellélegzés helyett nagyokat szisz-szentek, tudniillik van, amelyiket csak érintették tanulmányaik során. Aránytalanul nehéz dolguk volt, ám ez egyben jó belépőnek bizonyult a nagybetűs életbe. Hogy milyen eredménnyel, az írásbeli kijavításáig bőven lehetett rajta tépelődni.

Apropó, morfondírozás és megválaszolatlan kérdések! Illés Béla parádés góljaival a Haladás legyőzte a bajnok MTK-VM-et. És végezetül: ha nem is jött össze a várva várt szombat esti randi a sportházban, Koncz Zsuzsa is szolgált útrabocsátóval: „Ha valami nem sikerül, ne keseredj el!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!