Múltidéző

2018.02.15. 17:30

Ilyen volt a vendégszerető Kőszeg harminc évvel ezelőtt

Budapest után Sopron és Kőszeg környékén fordul meg a legtöbb nyugati turista, az ország konvertibilis bevételének tizennyolc százaléka származik ezekről a helyekről, ugyanakkor állandó úti célja ez a két történelmi város a hazai diákoknak, fiataloknak is – számolt be a turisztikai adatokról a Vas Népe 1988 februárjában.

tm

Egy 1987-ben elkészült új ház Kőszegen Fotó: VN-archív

 

Egy 1987-ben elkészült új ház Kőszegen Fotó: VN-archív

A turizmus mint mozgatórugó?

Az osztrák határ közelsége miatt naponta kirándulnak, vásárolnak, étkeznek, különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe osztrák szomszédaink. A térség idegenforgalmának, vendégfogadásának összehangolására egy éve alakult meg a Sopron-Kőszeghegyalja Intézőbizottsága. Az üdülőkörzet további fejlesztéséből adódó feladatokról tárgyalt csütörtökön délután a kőszegi városi tanács. Ahhoz, hogy a növekvő érdeklődésnek továbbra is megfeleljen a történelmi kisváros, infrastrukturális elmaradását (víz, szennyvíz, szennyvíztisztítás, csatorna, telefon stb.) sürgősen csökkenteni kellene.

Az üdülőkörzet Kőszeghegyalját, gyógy- és termáladottságai miatt Büköt és Sárvárt is magában foglalja. 146 ezer ember él ezen a vidéken, az ott levő falvak és városok közül harminchármat közvetlenül érint az üdültetés és a turizmus. A városi tanács azzal számol, továbbra is sokan keresik föl Kőszeget, és mint a megyében, általában ott is azt szeretnék, ha a vendégek tartósan ott maradnának. A vendéglátást, szolgáltatást, kereskedelmet úgy kell összehangolni, hogy a kőszegi polgárok ne érezzék hátrányát a bevásárlóturizmusnak se.

A természetes értékek védelme

A város és környéke természeti értékeit meg kell védeni. A jövőben gyógyulást is szolgáló szállodákat építenek, a kőszegiek szeretnék, ha városuk és Velem gyógyhellyé is válna. Még nem használták ki eléggé a kiváló adottságokat. A városka szívesen fogadná a különböző tudományos és egyéb kongresszusok résztvevőit.

Arra törekednek, hogy a gazdagabb és a kevésbé pénzes vendégek is megtalálják Kőszeget. Főleg a környező falvakban kellene olcsóbb szállást találniuk a vendégeknek. A kőszegiek és a soproniak jobban összehangolhatnák terveiket.

A városban és környékén levő értékes műemlék épületek megtartásáról, használatáról külön prog-ram készült. A város bárkit szívesen fogad, akinek van elég pénze és használható elképzelése a műemlék épületek használatához. Részletes terveket dolgoztak ki 2000-ig a város idegenforgalmának fejlesztésére. 1990-ig a Csónakázótónál malomfogadót, kempinget, a Park Hotel mellett uszodát, tornacsarnokot, a sípályák felszereléseinek bővítését tervezik. Az érdeklődést jelzi, hogy például a Bálház épületet az Európa Könyvkiadó és a fővárosi tanács hasznosítja, a volt zsinagóga épületegyüttest pedig a Magyar Televízió.

A második napirendi pontról, a teho felhasználásával megépítendő új iskoláról hosszú és viharos vita után szavazott a testület. A tanácstagok közül 27-en az építés mellett, tízen ellene szavaztak, egy tanácstag tartózkodott.

A tanácsülésen aztán egyebek között elfogadták a város idei költségvetését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!