harminc éve

2018.03.31. 16:30

Ilyenek voltak az ifjú házasok ideiglenes lakhelyei Szombathelyen

A vasi megyeszékhelyen előbb 1973-ban, majd 1974-ben és 1977-ben költözhettek be a fiatalok a Fiatal Házasok Otthonába. Milyen körülmények fogadták őket a három épületben? Erről így cikkezett a Vas Népe 1988-ban.

tm

132 család távozott 1987-ben Fotó: VN-archív

 

Ahogy belépünk az előtérbe, mindjárt ott a konyha is. Kétlángos villanyrezsó, csöppnyi mosogató. Aztán a picike fürdőszoba zuhanytálcával vagy ülőkáddal, WC-vel. Azok mellett pedig egy nem is kicsi, de nem is nagy szoba. Sok fiatal pár mégis így kezdi el közös életét. Önállóbban, mint ha szüleiknél szoronganának, és nem oly drágán és kiszolgáltatottan, mint ha albérletet váltanának.

Kicsit régen volt már, amikor Szombathelyen beköltözhettek a fiatalok a Fiatal Házasok Otthonába. 1973. január 20-án készült el az első ilyen épület a Paragvári úton, és hamarosan kiderült, kevés a hely. 1974-ben készült el a következő ház a Dr. Szabolcs Zoltán utcában, és 1977-ben a harmadik a Kun Béla utca elején.

132 család távozott 1987-ben Fotó: VN-archív

- Hány lakásban kezdhetik el közös életüket a fiatalok? – kérdeztük Németh Vilmostól, a városi tanács lakásosztályának csoportvezetőjétől.

- Háromszázharmincnégy szállásunk van.

- Miért szállás?

- Jogszabályok szerint ezek a lakások szállásnak minősülnek, mivel határozott időre, öt évre kötünk szerződést a beköltözőkkel.

- Hány fiatal pár fordult meg ezekben az épületekben?

- 1973-tól 1632 házaspárt fogadtunk.

- Milyen a „forgási sebesség”?

- Tapasztalataink szerint inkább előbb költöznek végleges lakásba, nem várják ki az ötéves határidőt. Nem túl nagyok ezek a lakások, egy-két gyerekkel már kevés a hely.

- Hogyan döntik el, hogy kik juthatnak be a Fiatal Házasok Otthonába?

- Ugyanúgy, mint a lakásoknál, társadalmi bizottság dönti el, kik kaphatják meg a helyet. Alapszabály, hogy harminc éven aluliak legyenek, és legfeljebb egy gyerekkel jöhetnek. Azok a vállalatok, amelyek annak idején pénzzel megváltották a lakásokat, bejuttathatják a dolgozóikat. Háromszori bérlőkijelölési joguk van. A legtöbb lakásra a MÁV tartott igényt (26), aztán a Remix és a cipőgyár.

- Sokat kell várni a kiutalásra?

- A szerencsétől is függ, hogy éppen van-e üres lakás, vagy nincs. A városi tanács arra törekszik, hogy a fiatalok minél előbb végleges otthonhoz jussanak. Ezt szolgálja a kötelező előtakarékosság, 30 ezer forintot, amelyhez havonta legkevesebb nyolcszáz forintot kell elhelyezni, zárolt ifjúsági takarékbetétben. A fiataloknak nem tudja garantálni a tanács a végleges lakást, egyénileg és a szülők segítségével tudják csak megoldani a gondjaikat.

- Nem mindenkinek könnyű összerakni a 30 ezer forintot sem. Vajon ez a kötelező előtakarékosság nem zárja ki azt, hogy a még inkább rászorulók maradnak ki?

- Elképzelhető, hogy előfordul. Aki nem adja be a lakáskérelmét, azzal hogyan számoljunk? Nemcsak fiatal házasok otthonát kérhet, hanem elsőként komfort nélküli lakást is igényelhet.

- Ezekben a házakban sok a válás? – kérdeztük Erdei Bélánét, az intézmény vezetőjét.

- Körülbelül a házaspárok hét százaléka válik el. Általában úgy szokott lenni, ha egy szinten elválik egy pár, akkor azt hamarosan követik még ketten-hárman. A példa olykor ragadós, főleg ha jól kereső és sokat távol levő férjekről van szó. Néha békebírónak is kell lennem, van, akinél használ a szép szó. Három-négy esetben az apa maradt a lakásban a gyerekkel.

– Tavaly hányan költöztek ki a lakásokból és hová?

- 132 család távozott 1987-ben, közülük 93-an tanácsi kijelölésű OTP-lakást vásároltak, három gyerekes család tanácsi bérlakásba költözött, húszan építettek családi házat, és hárman úgy döntöttek, visszaköltöznek a szülőkhöz, a többiek OTP-lakást vettek.

- Milyen foglalkozásúak az ifjú házasok?

- Kétharmadnál valamivel többen fizikai dolgozók, de vannak köztük értelmiségiek is.

- A vállalatok 15 éves bérlőkijelölési joga lejár. Mi lesz ezután?

Németh Vilmos: – A városi tanácstól újra vásárolhatnak jelölési jogot. Tizenöt éve 60 ezer forintot kértünk, most 250 ezer forintra gondoltunk.

- Hová kerül ez a pénz?

- Szeretnénk, ha a pénzt úgy forgathatnánk, hogy valamiképpen újabb lakásokat építhessünk. Például telket vásárolunk, közművesítjük és újra eladjuk.

Igaz, hogy csöppnyi és átmeneti lakásokhoz juthatnak a szombathelyi ifjú házasok, de az országban elsőként épített házakra sok év után is nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!