Több település

2021.03.13. 07:00

Megtévesztette a postát Nemeskocs

Nemeskocs valaha több kis településből állt: Teke, Bekefa, Üllőfa, Sziget, Kocs. Ezek közül csak az utóbbi maradt meg, az is átváltozott formájában.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

A megyénk peremén lévő kis falucska az Árpád-korban már virágzott, az 1962-es feltárások igazolták, hogy a rómaiak idején is lakott hely volt. A település neve Vas vármegyében a 14. században tűnt fel először Koch néven.

A falut 1898 óta Nemes­kocs­nak hívják. A nemesi előnév felvételéhez egy különös történet is társult: a posta a kocsikészítő Koccsal minduntalan összetévesztette, ezért a megkülönböztető jelző.

Ugyan a két világháború között legalább százan (minden ötödik ember) elvándoroltak innen, 1991-ben újra bővülni kezdett a falu. A tanácsok idején Bobához tartozott, mivel a félezres lakosszám erősen megcsappant. Harminc éve nem érte le a 400-at, de lassan emelkedni kezdett. Sok volt akkoriban a bejáró, a kitűnő vasúti közlekedés megnyitotta előttük a világot.

Legtöbben a szomszédos településekre és Celldömölkre jártak dolgozni. Többen is építkeztek abban az időben, a Rákóczi Ferenc utcában épült a legtöbb ház: vasutasok, tsz-tagok, bejárók leltek itt otthonra.

A lassan fiatalodó falu 1991-ben az óvodai gond megoldásán fáradozott, valamint a kisiskolások bobai utaztatására kisbusz beszerzését irányozta elő.VN

Kiemelt képünkön: Szép házak sora a Rákóczi utcában 1991-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!