Frissen Vasból

2021.10.17. 09:00

Mi került az asztalra 1986-ban?

A Központi Statisztikai Hivatal 35 éve is nagy hangsúlyt helyezett hazánk és a világ élelmiszer-fogyasztásának helyzetére, alakulására. Az 1986-os kiadvány mai szemmel nem egy esetben megdöbbentő adatot közölt.

Vas Népe

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Az egy lakosra jutó teljes áru- és szolgáltatásfogyasztás az 1955. évi szinthez képest a 3,5-szeresére, az élelmiszer-­fogyasztás pedig a kétszeresére növekedett, összetétele kedvezőbbé vált.

Az 1800-as évek második felében alacsony volt a színvonal, 70-80 évig stagnált. A világháború után, 1924–1928-ban érte el a békeidők színvonalát. Csupán a fehérjefogyasztás összetétele módosult, csökkent a hús és növekedett a tej aránya, illetve 3-ról 11 kilo­grammra nőtt a cukorfogyasztás. A 2700 kilokalóriás átlagos napi fogyasztás alacsonynak számított. Majd a II. világháború jelentősen visszavetette az élelmiszer-fogyasztást.

Az azt követő 30 esztendős időszakot az első években szerény, majd igen gyors fejlődés jellemezte. A húsfogyasztás a 2,3-szeresére, a tejé az 1,8-szeresére, a tojásé a 3,5-szeresére, a zöldség-gyümölcs az 1,6-szeresére növekedett; miközben a lisztfogyasztás 25, a burgonyáé 55 százalékkal csökkent.

A fogyasztás elért magas szintjét, összetételét jelzi: az évi 70-80 kilogrammos húsfogyasztás, a nemzetközi élvonalba kerülő tojásfogyasztás (17-18 kg/fő/év), valamint az 1970-es években megkétszereződő tejfogyasztás. Szinte egészségtelenül magas volt a cukorfogyasztás (30-40 kg/fő/év).

Az 1950-es években a legkisebb jövedelmű háztartásokban az élelmiszer-fogyasztás aránya a jövedelmek 62,5 százalékát emésztette fel, a legnagyobb jövedelműeknél a 40,5 százalékát. 1986-ra ez az arány a legkisebb jövedelmű háztartásokban 37,5 százalék, a legnagyobb jövedelműekben 23,5 százalék volt.

A saját termelésű élelmiszerek felhasználása a fent említett harminc évben 46 százalékról 20 százalékra csökkent, azaz érzékelhető volt a primőr zöldség- és gyümölcsfélék térhódítása.

Az egy lakosra jutó élelmiszer-termelésben Magyarország a harmadik helyet foglalta el az európai országok között 1986-ban.

Kiemelt képünkön: A Nagy-Csemege kirakata Szombathelyen a Köztársaság tér (ma Fő tér) 17. szám alatt 1965-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!