lakás kétmillióért

2018.06.23. 14:00

Múltidéző vasi lakásbemutató rendhagyó módon

Kegyeibe fogadta az időjárás azt a rendhagyó és újszerű lakásbemutatót, amelyet az állami takarékpénztár és a Vas Megyei Építőipari Vállalat közösen szervezett Szombathelyen 1988 júniusában. Így számolt be a szemléről a Vas Népe harminc éve.

Kívülről is szép látványt nyújtanak az elemes építési rendszerű sorházak

Rendhagyó volt, mert addig a lakásokat csak tervrajzon, vagy – elkészültük után – üresen láthatták a leendő tulajdonosok. Újszerű pedig azért volt, mert nemcsak megszemlélhették az érdeklődők a berendezett lakásokat, de véleményt is nyilváníthattak, javaslatokat is tehettek. Az egyre terebélyesedő, jellegzetes arculatot mutató Stromfeld lakótelep Vályi Péter utcájában szépen egymás mellett sorakoztak a fehérre színezett, zöldterülettel körülvett, tetőtér-beépítéses lakások. A túloldalon pedig már alapozták hasonló társaikat. Ezek a lakások azonban már úgy épültek, hogy a kivitelezésnél a mostani lakásbemutató tapasztalatait is figyelembe vették.

Az érdeklődőknek nagyon tetszett a korszerű, kényelmes belső tér Fotók: VN-archív

Néhány hét múlva hirdetik meg az új sort, ez a lakásbemutató talán még kedvet is ad a vásárláshoz.

Tíz ilyen típusú lakás már készen van, hét pedig augusztus végére készül el – mondotta Divós Mártonné, a Vasép műszaki fejlesztési osztályvezetője 1988 júniusában. Mindeközben a takarékpénztári kollégákkal az érdeklődőkre vártak.

Figyelembe vettél a lakásigénylőket

De hogyan született meg az ötlet, hogy lakottan mutassák be a lakásokat? Schlaffer Lászlóné, a takarékpénztár Vas megyei igazgatóságának osztályvezetője elárulta, hogy mint oly sokan mások, ők is jobb együttműködésre törekedtek az ügyfelekkel. Jobban figyelembe vették a lakásigénylők véleményét, észrevételeit. A jó ötleteket már az új kámoni mintalakótelep tervezésénél is fel lehetett használni.

Kívülről is szép látványt nyújtanak az elemes építési rendszerű sorházak

A lakások kétmillió forintba kerültek 1988-ban

A szép és korszerű lakások majdnem kétmillió forintba kerültek harminc évvel ezelőtt. És hogy kik vásárolták meg azokat? A fiatal házasokra nem nagyon számíthattak. Sokkal inkább a minőségi csere jöhetett szóba. Közben egy idősebb házaspár érkezett a szemlére. A terasz felől igyekeztek bejutni Görögék lakásába. A háziasszony eléjük sietett, beinvitálta őket. – Valóban csak érdeklődni jöttünk, több lakást is megnéztünk – mentegetőzött a férj. Aztán körbenéztek az ízlésesen, modernül berendezett lakásban. Ahogy mondani szokás, még „érződött az új szaga”. Lent volt egy nagy nappali, boltív vezetett a konyhába. A bejárati előtérből nyílott egy kis szoba, és volt egy tágas fürdőszoba is. Szépen megmunkált falépcső vezetett a tetőtérbe. Ott is szobák találhatók és egy félig kész fürdőszoba. A tetőteret a tulajdonosnak kellett befejezniük, és ebben érvényesülhetett a saját ízlés, elképzelés.

– Ez az ár igazán nem magas egy ilyen lakásért

– jegyezte meg elmenőben a soproni Kaszás László –, ha azt veszem alapul, hogy egy leromlott állapotú családi házat majdnem egymillióért vesztegettek. Elégedett vagyok a lakással, kényelmes, korszerű és a saját ízlésünk is érvényesül benne. Néhány lakásban kisebb módosítások voltak. A nappali egy részét válaszfallal kerítették el. Az LMS építési rendszerű sorházak alapelveit a Győriterv fejlesztette ki, az építési rendszer pedig jó gazdára talált a Vasépnél. Egyre érkeztek a lakásszemlélők, nézegettek, érdeklődtek a szakemberektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!