Múltidéző

2021.11.21. 07:00

Negyvenéves lett a szombathelyi szolgáltatóház

1981 őszén készült el a Váci Mihály utcában az ország addigi legnagyobb kisipari szolgáltatóháza. Országosan is a kezdeményezők között voltak a szombathelyi vezető szervek és kisiparosok. Ugyanis társadalmi összefogással elősegítették, hogy vizes pincehelyiségekből, sufnikból, kulturált környezetbe kerülhessenek a mindennapi munkában nélkülözhetetlen mester- emberek.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

A szolgáltatóház negyven éve 3 millió 160 ezer forintba került. A 635 négyzetméter beépített alapterületen a tervezett 15 egység helyett 19 valósult meg célszerű elhelyezéssel. Tizenhét kisiparos és két kiskereskedő kapott itt helyet. Az ízlésesen kialakított háztömb 20 százalékban saját munkával, 30 százalékban saját pénzeszközökkel és 50 százalékban bankkölcsönnel épült.

Az új szolgáltatóház a naponta fejlődő városrész gondjain jócskán enyhített. Helyet kapott benne cipész, kárpitos, férfi fodrász, férfi szabó, női szabó, kézimunka-előnyomó, kötő, órás, rádió-televízió-műszerész, női fodrász, kozmetikus, háztartásigép-javító, vízcsaptelep-javító, villanyszerelő, gázgyújtójavító és -töltő, spray-készítő, virág- és koszorúkötő, röviddivatáru-kiskereskedő, valamint egy ajándék-, játék-, dohányárusító kiskereskedő.

Az avatóünnepséget 1981. október 20-án tartották. A környéket rendezték még, amikor a Vas Népe újságírója, illetve fotóriportere megtekintette az épületet, és bekopogott néhány műhelybe, üzletbe.

Többek között Farkas Ferenc kárpitosmester 32 négyzetméternyi műhelyébe is, amelyet már szépen berendezett az avatás napjára. Régi, márkás bútorok kárpitozásával, autó üléshuzatok készítésével, a rugós kárpitozott rész felújításával egyaránt foglalkozott. Mondhatni, tipikus szolgáltató kisiparos volt, aki bizonyára sok örömet szerzett munkájával a környék lakóinak.

Kiemelt képünkön: A kisipari szolgáltatóház külső képe a Váci Mihály utcában 1986-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!