múltidéző

2020.05.31. 07:00

Rászolgált a felújításra a hegyhátszentjakabi Árpád-kori műemlék templom

Egy 1997-es statikai szakvéleményt követően nem volt kérdéses, hogy a 800 éves Árpád-kori műemlék templomot renoválni kell. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan teremtik elő a felújításra szánt összeget. Végül a millennium apropóján a Nemzeti Örökség Kulturális Minisztériuma nyújtott segítő jobbot.

Kelemen Attila

A 13. században épült a műemlék templom Fotó: VN-archív

Az Őrség szélén elhelyezkedő település első okleveles említése 1310-ből származik, nevét templomának védőszentjéről kapta. A vasi község középkorból származó temploma Szent Jakab tiszteletére egy kis dombon épült a 13. században. Az 1698-as vizitáció szerint a templom belseje gerendamennyezetes, kórusa és szószéke fa, de oltára kő volt. 1738-ban az Eszterházy-család építtette át, illetve renováltatta. Berendezése 18. századi. Egyhajós, szentélye félkör záródású, nyugati homlokzata előtt áll a torony. Későbbi kegy­u­ra a Sigray-család lett. A román stílusú épülethez a 19. században toldották hozzá a sekrestyét. Újabb restaurálása az 1980-as években fejeződött be, ám a 20. század végére ugyancsak rászolgált a renoválásra: tudniillik egy 1997-es statikai szakvélemény hatalmas repedéseket regisztrált a hajó és a szentély boltívének találkozásánál. A helyreállítás sürgetővé vált, ezt az Országos Műemlékvédelmi Hivatal szakemberei is megerősítették. Ám sem az önkormányzatnak, sem pedig az egyházközségnek nem volt akkora anyagi ereje, hogy rendbe hozza a templomot.

A millennium kapcsán hirdette meg a Nemzeti Örökség Kulturális Minisztériuma az Árpád-kori kis templomok felújítására szóló pályázatát, ezen sikerrel szerepelt az egyházközség, az élén Gálhidi Sándor plébánossal: 3,8 millió forintot nyertek a helyreállításra. Ezzel a segítséggel már arra is gondolhattak, hogy a külső-belső renoválást elvégezhetik. Így a statikai megerősítés után korszerűsítették a fűtést, elkészült a riasztó, res­ta­urálták a tornyot, 1999-ben pedig megtörtént a belső festés, helyreállították a déli kaput, a toronyablakokat, készült egy új vasrácsos betekintőkapu, és a főoltár feltárása után kezdődhetett az aranyozás és a szobrok javítása. A gazdag rokokóoltárt Szent Jakab apostol és a Szentháromság képe, valamint Szent József és Páduai Szent Antal faszobrai díszítik.

A megújult templomot a település millenniumi napján, 2000 májusában áldotta meg és szentelte újra dr. Konkoly István, aki korábban plébánosként segítette az ifjúság nevelését a községben. Az ünnepségen a megyés főpásztor köszönetet mondott mindazoknak, akik áldozatot hoztak a templomért, amely nemcsak jelképe a hegyhátszentjakabi keresztények hitének, hanem egyúttal a hit legfőbb forrása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!