Multidéző

2015.05.05. 12:42

Sárvárt sem kímélte az ár - A Nádasdy Múzeum kiállítással emlékezik az ötven éve történtekre

Sárvár - A Nádasdy Ferenc Múzeum az 1965. évi árvíz ötvenedik évfordulójára emlékkiállítást rendez. A május 15-ei megnyitó után a katasztrófavédelem tart árvízvédelmi bemutatót a Várparkban.

Civil Tudósítónktól

Nemrégiben a vízügyi szakemberek tartottak konferenciát a múzeum dísztermében a Vas megye nagy részén pusztító rekordárvíz ötvenedik évfordulóján.

A konferencián is felidézték az ötven évvel ezelőtt történteket, amikor is 1965 telén és tavaszán jelentős mennyiségű csapadék hullott le a vasi folyók vízgyűjtő területén, amely április második felében egyidejűleg okozta a Rába, a Gyöngyös, a Pinka, a Sorok, a Perint és a Répce folyók és patakok áradását.

Az 1965-ös árvíz Sárváron is jelentős károkat okozott. Ma már körgát védi a várost a víztől. Fotó: sarvaranno.hu

Sárvárt április 23-án éjjel egyméteres vízzel árasztotta el a Rába, egészen a Gyöngyös vonaláig. A cukorgyár és Péntekfalu területéről kétéltűekkel és csónakokkal kellett menteni az embereket, akik többségét a várban helyezték el. A kórházból ölben vitték ki a betegeket. A Rákóczi út inkább csatornára emlékeztetett, mint utcára. A vasúti töltést április 24-én reggel felrobbantották, hogy az ár levonulhasson a városból.

A Rába túlsó partján lévő sertéshizlalda – a benne lévő 1800 állattal – semmivé lett. Az árvizet átélők soha nem tudják feledni a zúgó, sustorgó víz hangját és a menekülés óráit.

Az otthonaikba visszatérőket vigasztalan látvány fogadta. Hónapokig tartott az újjáépítés, a kórházba csak ősszel költözhettek vissza a betegek. Ráadásul tavasszal és kora nyár folyamán többször is fenyegették a megyét és a várost a sorozatban érkező árhullámok.

A tanulságokat leszűrve épült meg ezt követően a várost védő körgát, amely azóta többször is bizonyította létjogosultságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!