Nagyrákos

2015.07.19. 08:08

Bakonyi zsiványok riogatják a nagyrákosi polgármestert - Gatyák és csillagok a jubiláló Völgyhídi Vásárban

Nagyrákos – Itt még az is megtörténhet, hogy fényes nappal bakonyi zsiványok ostorozzák a polgármestert: a vasárnap véget érő jubiláló Völgyhídi Vásárban jártunk, ahol senki sem fizet helypénzt, viszont ki mit talál, megtarthatja.

Ölbei Lívia

A XV. Völgyhídi Vásárra négy utat - ami még hiányzott - is sikerült leaszfaltozni, úgyhogy a háromszáz lelkes őrségi település jó formában fogadja a hétvégi vendégeket. „Amit tavaly álmodtunk, megvalósult isten kegyelméből”, mondja Baksa Eszter polgármester, nyakában a Magyar Kultúra Lovagjának járó veretes lánccal, miközben leülünk a tájház konyhájában. Az asztalon itt is friss virág, a szomszédos helyiségekben babakiállítás, valamint falvédő-bemutató várja az érdeklődőket. Persze, a falvédőket is helyben gyűjtötte össze a polgármester asszony: ki-ki szívesen odaadta, amije volt.

A Völgyhíd elkészülését ünnepelték meg anno a vásárral, ahol az első évben tíz árus kínálta a portékáját, tavaly negyvenen voltak, az idén pedig már több mint nyolcvanan. Alaposan meg is kellett növelni a vásári területet, hogy mindenki kényelmesen elférjen – beleértve a helybeli és távolabbról érkező, akár szállásfoglaló látogatókat -, és ehhez nem csak közterületet vettek igénybe: magánkerítések is kinyíltak a közösségi program kedvéért. A növekvő érdeklődés oka a vásár jó hírében keresendő, és ehhez az a kecsegtetés is hozzátartozik, hogy nem kell helypénzt fizetni. Azonkívül a vásározókat mindig tál meleg étellel várták, ez a szokás most annyiban módosult, hogy hideg élelemmel kínálják őket: nyolcvan-kilencven embert már körülményes volna meleg étellel kiszolgálni. Baksa Eszter azt ajánlja, aki errejár, bugyit és zoknit föltétlenül hozzon magával, mert ilyesmit a vásárban biztos nem talál. Talál viszont kézművestermékeket, ékszert, textilmunkákat, növényeket – mindent, mi szem-szájnak ingere. Gazdag a kulturális program is: a Kanizsa Csillagaitól (a csapatot harmadszor hívták meg a vásárra, közkívánatra) a Kalákáig és a tűztáncos Bejó-produkcióig. Különösen odafigyeltek arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Aztán szervezett az önkormányzat főzőversenyt, focibajnokságot, késő esti csillagkeresést – amikor a focipályán kezüknél fogva összekötözött párok gyertyafénynél keresik a szétszórt kincseket.

Azért az se utolsó attrakció, amikor szombaton délidőben a polgármester asszony sikongatva állja a hercig bakonyi zsivány ostorcsapásait, a közönség szeme láttára: a sokadalom közepén. A nemesvámosi Kiss József kezdettől itt van a Völgyhídi Vásáron késekkel, ostorokkal, egyéb betyáros alkalmatosságokkal. A kérdésre, hogy megy-e az üzlet, azt válaszolja: nem megy az, csak ha viszi (minden hétvégén más vásárba kerekedik föl). Aztán hozzáteszi, hogy korábban nagyobb volt a vásárlókedv, most le vannak gatyásodva az emberek. Arról nem beszélve, hogy bő betyárgatyát visel ő maga is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!