Narda

2015.02.24. 09:58

A vízelvezetés a legfontosabb feladat idén Nardán mielőtt a nagy esők visszatérnek

A megváltozott időjárásból adódó rengeteg belvíz elvezetésének megoldása az idei év legnagyobb feladata Nardán, ahol tavaly hétszer volt árvíz, pedig se patakjuk, se folyójuk nincsen.

Merklin Tímea

A leszakadó hatalmas mennyiségű csapadék özönvízszerűen öntötte el a települést. Olyannyira, hogy a falukép is megváltozott, miután a feláztatott földből a szél kifordított több mint harminc 40-50 méteres fenyőfát, amelyek a főutca jellegzetességei voltak. A tűzoltók és a katasztrófavédők sokat dolgoztak Nardán. Még be sem fejezték az egyik helyen a munkát, megesett a baj máshol is. Emberéletben nem esett kár, szerencsére nem dőlt rá fa semmire, de a problémát meg kell szüntetni, hiszen a nagy esők visszatérnek. A falu arculatához ragaszkodnak az itt élők. Tavasszal új fákat ültetnek, de ezúttal nem fenyőket, mert azok nem eresztik túl mélyre a gyökerüket, hanem a kertészek tanácsára tujákat.

- Rettenetes volt az a sok víz, valósággal úszott a falu – meséli a polgármester, Glavanics Krisztina, aki 2009 óta irányítja a falu életét. - A fagyökerek kilazultak, a szél kifordította őket a földből. Hihetetlen volt, ahogy állt a tűzoltóparancsnok az egyik tuskón, és spriccelt a gyökér alól a talajvíz. Senki nem gondolta, hogy fél óra alatt 60 milliméter csapadék hullik, és az égi áldás eltelíti a földet. A kertek vége magasan van, a víz a telt földből árad, lefolyik, ellepi az utcákat, betelíti az árkokat.

Glavanics Krisztina polgármester az önkormányzati hivatal előtt áll egy gyökéren, a szél a felázott földből fordította ki ezt a 40-50 méteres fenyőfát is tavaly (Fotó: Merklin Tímea)


A nagy esőzések nemcsak Nardán, de sok más településen is gondot okoztak. Tipikus problémája a horvát falunak, hogy amíg a nagyszülők generációja még mezőgazdaságból élt, a fiatalabb generációk már nem ezzel foglalkoznak. Aki régen művelte a földet, dűlőt szántott a földje mellé, szikkasztókat létesített, hogy a vizet elvezesse, érdeke volt, hogy tisztán tartsa az árkokat. A ma földet művelők többsége ezekről a természetes védelmi berendezésekről nem is tud, és nem is volt felkészülve ezekre az esőzésekre. Tehát nemcsak az időjárás változott meg, hanem a természettel való összehangolódás is, amennyiben kevesebbet tudunk róla, nem ismerjük a „haragját”. Felnőtt egy olyan generáció is, akinek már földje sincs, vagy van földje, de nincsenek eszközei, hogy megművelje, ezért kiadta bérbe. Előállt a „ki a házát védi, ki a földjét” helyzet, pedig minden házat és minden földet védeni kell, együtt.



- A megoldás sok millióba kerül, meghaladja a falu önerejét. Márciusban látszik majd, miből tudjuk finanszírozni a csapadékelvezetést. Idén mindent erre mozgósítunk – tudjuk meg a polgármestertől. - Korábban csináltunk szép dolgokat, például most zárul egy osztrák-magyar projekt, amelynek keretében 180 ezer euróból Szombathellyel közösen egy kerékpározható utat és pihenőhelyet alakítottunk ki, már most is sokan használják. A pihenőhely egy tó mellett van, amit úgy hoztunk létre, hogy összegyűjtöttük az alatta lévő kis erek vizét, azok táplálják, mindig tele van a meder. Osztrákok is sokan járnak át, mert a horvát nyelv összeköt minket. Van egy boltunk, két kocsmánk. Szeretnénk, ha a tulajdonos korszerűsítené, csinosítaná ezeket, mert nem csak a faluról, de Magyarországról is képet adnak, hiszen nagy a határforgalom, a ki-bejárás.

Narda nagyon rendezett falu, érződik az osztrák hatás. Mondják, ha itt elindul egy fűnyíró, elindul mind, hogy egységesen szép legyen a falukép, és mindenhol kikerülnek a muskátlik a portákra. Az itt élő emberek között sok az ingázó, főleg a mesteremberek találtak kint munkát.

Glavanics Krisztina polgármester a nardai tónál, amit úgy hoztak létre, hogy összegyűjtötték az alatta futó ereket, ezek táplálják folyamatosan, a meder mindig tele van


A falunak jók a nemzetközi kapcsolatai, főleg külhoni horvátoktól kapják meg azokat az impulzusokat, amelyek a kulturális fejlődés, a nyelvi megújulás lehetőségei.

Nemrégiben díszpolgári címet kapott a falu első polgármestere, a 80 éves Varga Kálmán, aki elindította 20 évvel ezelőtt a muraszerdahelyi testvérvárosi kapcsolatot. Muraszerdahely Horvátország legfiatalabb, legészakibb városa, Rédics után található, a szlovéniai horvát határátkelő. Polgármesterük, Drazen Srpak személyesen is sokat tesz Nardáért, ezért ő is díszpolgári címet kapott a közelmúltban.

- A Vöröskereszt révén jött össze a két település: Muraszerdahely Horvátországban, Narda Vas megyében volt a legjobb véradó 20 éve – meséli Glavanics Krisztina. - Most is vannak véradóink, évek óta visszajárók, és újak is. A 460 fős lakosságból legalább húsz félévente ad vért. Február 27-én, pénteken 15.30-tól is lesz, itt a művelődési házban. A szomszéd településekről, Felsőcsatárról, Vaskeresztesről is jönnek.

Megtudjuk: Muraszerdahellyel olyan együttműködési megállapodást kötött Narda, amelybe minden civil szervezetet bevontak. A horvát énekkart Németh Sándorné vezetésével, a tamburásokat Németh Gáborné vezetésével, a nyugdíjas klubot Glavanics Vilmosné vezetésével, és az önkéntes tűzoltókat is, akiknek parancsnoka Pezenhoffer Zoltán.

Testvértelepülés az ausztriai Schandorf is az emberemlékezet óta. Ugyanaz a nyelvjárásuk, csak az egyikben kicsit több a germanizmus. Zágrábbal 25 éves a testvérkapcsolat, amit a polgárháború ugyan megszakított, de 2007-ben újrakezdték. Hasonló kapcsolatot ápolnak a Varasd melletti Donja Vocával és Kamenicával.

- Büszkék lehetünk erre a nemzetközi kapcsolati hálóra, ez újít meg minket, minden hang, minden szó, minden CD vagy program nekünk kincs - fogalmaz a polgármester.

Narda 2014 végén kapta meg a Communitas Fidelissima (A leghűségesebb falu) címet Felsőcsatárral, Vaskeresztessel, Horvátlövővel, Pornóapátival, Szentpéterfával és Ólmoddal együtt, amiért a Trianoni békeszerződés után kifejezte Magyarországhoz való tartozni akarását. Erre is büszkék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!