Nemescsó

2015.09.27. 13:31

Nemescsóban emlékeztek őseikre az evangélikusok

Nemescsó – Egyháztörténeti emléktúrán vettek részt tegnap az egykori Vas megye evangélikus hívei: az úti cél Nemescsó volt.

Tersztyánszky Krisztina

Feltűnő, hogy a nemescsói templom a falu mai lakosságához képest meglehetősen nagy. Ennek oka, hogy 1681 és 1781 között fél Vas megye evangélikus hívei itt vehettek részt istentiszteleten. Ezt nevezték artikuláris helynek, ennek emlékét idézte az Artikuláris Nap.

Reggel kilenckor már szinte lehetetlen volt megközelíteni a települést, a bevezető utakat úgy ellepték a gyalog, biciklin, lovaskocsin érkező magyar, osztrák és szlovén emlékezők. Sokan érkeztek a lukácsházi állomásról, mások már napokkal előbb elindultak, hogy vasárnapra gyalog ideérjenek. Szemerei János püspök Bükön éjszakázott, innen indult hajnalban gyalog a helyi hívekkel. Útközben megálltak, hogy megkoszorúzzák az evangélikus Csepreg dúlása áldozatainak emléktábláját. A szombathelyi hívek egy csoportja lóháton érkezett: Gregersen-Labossa György parókus lelkész és Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója hagyomány-őrzők csapatától kísérve lovagolt be a falu főutcájára.

A hívek csak két részletben fértek be a templomba, aki nem jutott be, az kihangosítón követhette az istentiszteletet. Az igehirdetés az ősöket idézte, akik áldozatkészségének sokat köszönhet a mai egyház. A Sztrókay-házban az Országos Evangélikus Múzeum és a Soproni Evangélikus Gyűjtemény anyagából nyílt kiállítás, liturgiai tárgyakkal, dokumentumokkal, kétnyelvű tablókon idézve fel az evangélikusság nehéz korszakát. A gyermekeknek a helyi lelkésznő tartott külön foglalkozást. Ebéd után kulturális műsor várta a híveket.

Az előkészületekben, majd a hatalmas tömeg mozgatásában a Kalincsák Balázs vezette helyi gyülekezet tagjai és a kőszegi evangélikus iskola önkéntesei példaértékűen álltak helyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!