Nemesrempehollós

2016.11.20. 09:09

Értékgyűjtő minták és tapasztalatok – Vas megyében már mintegy száz település csatlakozott

Nemesrempehollós – Harmadszor rendeztek Vas megyei értéknapot, ezúttal az „Értékeink által fennmaradni” címet kapta a tanácskozás és a kapcsolódó kiállítás.

Bakos Ágnes

Nemesrempehollós volt a házigazda, ott még csak most kezdődik az értékgyűjtő és -rendező munka. Sok jó példát vittek vasi települések. Szó esett a gyümölcskultúráról, a FolkTrendről és a fiatalok értékőrzéséről is.

PÉLDÁK

Jó ötleteket, hasznos irányokat láthattak és hallhattak az értékőrzésben – ezekkel a szavakkal köszönte meg a fórumon részt vetteknek a bemutatókat Paksiné Kecze Tünde, Nemesrempehollós polgármestere. Például Kőszeg értékőrzéséről is hallhattak az egybegyűltek. Arról, hogy a kisváros nem csak a megyei értéktárba adott kincseket, hanem hungarikum lehet a Szőlő jövésének könyve. Hallhattak a bérbaltaváriak munkájáról: mintegy 2 millió forintos adományból újítottak fel köztéri szobrokat és még nem fejezték be a munkát. Praktikus tanácsot is hallhattak a faluvezetők: például azt, hogy nem kell egyesületet alapítani az értéktár működtetéséhez, csak helyi önkormányzati rendeletet kell alkotni a munka keretének.

MEGÉLNI

– Az értékek gyűjtése lehetőség a településeknek, hogy negyed századdal a rendszerváltás után újra megfogalmazhassák önazonosságukat, azt, mire építhetnek – ezt mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Elmondta, hogy a helyi értékek területileg és ágazatilag is nagyon sokoldalúak, nem véletlenül működnek ágazatonként értéktárak. Úgy fogalmazott: a magyarság nemzetkarakterét rajzolják meg a legkisebb települések is a helyi értékek gyűjtésével, bemutatásával – és életben tartásával. Mint mondta, a hagyomány élő dolog, ha nem az lenne, akkor tananyag lenne. Példaként az őrségi rönkhúzást említette, azt, hogy ma már szekér helyett utánfutót, fűrész helyett motorfűrész használnak – de a hagyomány lényegét őrzik és megélik.

ASZTALOK

A könyvtárban „értékasztalokon” mutatták be kincseiket a térség települései: a házigazdán kívül Egyházashollós, Egyházasrádóc, Harasztifalu, Nagykölked és Rádóckölked. A települések képviselői elmondták, mit is várnának egy értéktártól, s ők maguk hogy képzelik a gyűjtést. László Zoltán, Rádóckölked polgármestere például egy vadalmafa csemetéjét is asztalukra tette, ők az őshonos gyümölcsökért (is) aggódnak.

– A huszonnegyedik órában vagyunk. Ahogy a nyolcvanas években a népzene és a néptánc gyűjtésében, most a gyümölcskultúrában kell mindent megtenni a gyűjtésért és az őrzésért. – Nem csak a gyümölcs tűnik el, hanem az is, aki ismeri – mondta az államtitkár. Megemlítette, hogy folyamatban van egy Vas megyei pálinkamárka levédetése: vadkörtéből készül a helyi párlat.

ÉRTÉKTÁRAK

A konferencián elhangzott: országszerte már mintegy kilencszáz települési értéktár működik, Vas megye élen jár ebben a munkában, hiszen csak itt már száz település dolgozik hagyományai felkutatásán, őrzésén – és megélésén.

Tausz István, a Vas Megyei Értéktárbizottság elnöke sorolta: a tavaly megjelent kiadványban 52 Vas megyei érték szerepelt, azóta még húsz került a megyei értéktárba. A kötet ezekkel frissített újranyomását januárra tervezik, a forrás megvan már hozzá. A helyi értékek gyűjtésébe be kell vonni a fiatalokat – ezt településvezető és a bizottsági elnök is kiemelte.

– Feltárul az értéktár címmel zajlik vetélkedő felső tagozatos általános iskolásoknak és középiskolásoknak. Októberben hirdettük meg, 45 négyfős csapat jelentkezett, a múlt héten volt az első elméleti forduló, a héten lesz a második, az egy internetes feladatsor lesz. Aztán január 11-én szóbeli vetélkedővel zárul a megyeházán, majd országos döntő lesz – ismertette Tausz István.

ÉRTÉKEK "NAGYBAN"

A helyi értékgyűjtésen túl a nemesrempehollósi fórum résztvevői hallhattak egy nagyszabású, országos kezdeményezésről is a a Hungarikum Bizottság gondozásában. – Most indult el a FolkTrend – számolt be V. Németh Zsolt. A hagyomány a régi, a stílus új – ennek a gondolatnak a szellemében készülnek tárgyak. Az első rendezvényen a viseletkultúra lesz a főszereplő. Például hagyományos magyar hímzés jelenik meg egy-egy hordható ruhadarabon, erre hívják a tervezőket. Zenében, kézművességben is folytatódik majd a kezdeményezés., és persze a gasztronómia sem marad ki. Ahogy az államtitkár elmondta: lehet ennek Vas megyei leképeződése is – az értékőrzés, érték-megélés jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!