velencei filmfesztivál

2018.07.24. 14:11

Életműdíjat kap Vanessa Redgrave

Arany Oroszlán-életműdíjjal tünteti ki Vanessa Redgrave amerikai színésznőt az augusztus 29-én megnyíló 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál.

British actress Vanessa Redgrave poses for a photograph during an interview with AFP at her home in London on December 6, 2016. Redgrave makes her directing debut in London on Tuesday with a film about refugees, featuring fellow stage stars Ralph Fiennes and Emma Thompson. "Sea Sorrow" recounts life for refugees fleeing European war zones throughout the last century and aims to have an impact on viewers. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N

Fotó: AFP

„El vagyok ragadtatva és nagyon jól esett hallanom, hogy filmes munkáimért életműdíjjal ajándékoznak meg a velencei filmfesztiválon” – idézte a színésznő szavait a The Holywood Reporter kedden.

Redgrave hozzáfűzte: „Tavaly Velencében forgattam a The Aspern Papers című filmet, és sok-sok évvel ezelőtt Venetóban a La vacanzát. Abban a filmben szerepem szerint velencei dialektusban kellett beszélnem.

Fogadok, hogy én vagyok az egyetlen nem olasz színésznő, aki egy teljes szerepét velencei dialektusban mondta el. Millió köszönet, drága fesztivál!”.

A Kísértetház, a Kis Odessza, a Vágy és vezeklés és a Nagyítás színésznője a filmmustrán egy külön ceremónián veheti majd át az életműdíjat.

Alberto Barbera fesztiváligazgató napjaink egyik legkitűnőbb színésznőjének nevezte Redgrave-et, aki

az elmúlt hat évtizedben érzékeny, sokoldalú alakításaival összetett, gyakran ellentmondásos karaktereket keltett életre.

Barbera méltatta a színésznő játékának természetes eleganciáját, született vonzerejét, és hangsúlyozta, hogy Redgrave a művészfilmekben, a hollywoodi produkciókban és a színpadi vagy tévés munkáiban is remek alakításokat nyújt.

A fesztivál szervezői már korábban nyilvánosságra hozták, hogy David Cronenberg kanadai rendező (A légy, Karambol) is életműdíjat kap idén.

A filmmustra programját szerdán hozzák nyilvánosságra.

A 75. Velencei nemzetközi Filmfesztivált augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg.

Borítókép: AFP PHOTO / Niklas Halle'n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!