fejvesztett kapkodás?

2018.08.09. 13:06

Egy új Oscar-kategóriával javítana népszerűségén a filmakadémia

A kritikusok szerint ezzel a lépéssel azonban inkább megfosztják a népszerű filmeket az őket megillető komolyabb elismerésektől.

(FILES) In this file photo taken on March 4, 2018, US actress Frances McDormand (C) delivers a speech next to US actresses Jodie Foster (2ndR) and Jennifer Lawrence (3rdR) after winning the Oscar for Best Actress in "Three Billboards outside Ebbing, Missouri" during the 90th Annual Academy Awards in Hollywood, California. Organizers of the Oscars, under fire for plummeting ratings and accused of elitism, on August 8, 2018, announced the creation of a new category to honor top blockbusters and said they would shorten the ceremony to attract more viewers. "Change is coming to the Oscars," tweeted the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, which has traditionally put together the glittering awards gala each year in late February or early March. / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Nem rajonganak a kritikusok a közönségsikereknek szentelt új Oscar-kategória bevezetéséért, amelyet szerdán jelentett be az amerikai filmakadémia a 2019-es díjátadó gálát érintő egyéb változtatásokkal együtt.

„A filmakadémia részéről jelenleg az utolsó lépésnek kellene lenni egy olyan haladásellenes kategória megalkotása, amely valójában a populáris filmek gettója” – írta Owen Gleiberman, a Variety című filmes portál vezető kritikusa, hozzátéve, hogy a testületnek sokkal inkább a szemellenzőitől kéne végre megválnia és helyet adnia a nagy sátorban az összes megjelent filmnek, ugyanis „ezzel lehetne visszanyerni a nézőket”.

A csaknem négyórás márciusi Oscar-gála televíziós közvetítését 26,5 millióan követték figyelemmel, ami a legalacsonyabb nézőszám volt a díj kilencven éves történetében.

Noha a filmakadémia 2009-ben ötről tízre emelte a legjobb film kategória jelöltjeinek számát, hogy kiszélesítse a versenyt, az elmúlt években továbbra is a művészi alkotások és nem az olyan kasszasikerek, mint a Star Wars-filmek és a 2017-es év népszerű szuperhősmozija, a Wonder Woman zsebelték be a legnagyobb elismeréseket.

A „népszerű” filmek kategóriája sokak szerint nem fogja orvosolni ezt a helyzetet, hanem pont azzal fenyeget, hogy az olyan közönségsikereket, mint a Fekete Párduc, a beskatulyázásuk révén megfosztja a legjobb filmnek járó trófea elnyerésének lehetőségétől. A Twitteren sokan úgy vélekednek, hogy a testület egy másodlagos elismerést hoz létre, amelyet el is kezdtek „Fekete Párduc-díjként” gúnyolni.

A filmakadémia egyelőre nem közölt részleteket az új kategóriával és a jelölhetőség feltételeivel kapcsolatban.

Az új kategória bejelentése a legnagyobb volumenű változtatás azóta, hogy a filmakadémia két éve megígérte, 2020-ra kétszeresére növeli a nők és a kisebbségekhez tartozók számát a testületben. Alison Willmore, a Buzzfeed News kritikusa és kulturális újságírója erre utalva úgy fogalmazott, a filmakadémia megvárhatta volna, hogy a testület sokszínűbbé tételére tett erőfeszítései milyen hatással lesznek a legjobb film mezőnyének alakulására.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) frissen újjáválasztott elnöke, John Bailey, valamint ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson egy szerda reggeli e-mailben tájékoztatta a testület tagjait a kormányzótanács által kedd éjszaka jóváhagyott változtatásokról.

Az új kategória bevezetése mellett döntés született arról is, hogy már 2019-től háromórásra rövidítik a televíziós közvetítést, hogy a gála „könnyebben elérhető legyen a világszerte élő nézők számára”. Annak érdekében, hogy az összes kategória beleférjen az adásba, a díjak egy részét a reklámidő alatt fogják átadni és a győztesekről készített felvételt a közvetítés egy későbbi részében fogják megszerkesztve leadni.

A változtatások között szerepel továbbá, hogy előrébb hozzák a 92. díjátadó időpontját, 2020. február 9-re. Sokan nehezményezték ugyanis, hogy az Oscar-gálára olykor csaknem két hónappal a Golden Globe-díjak átadása után kerül sor, ami – nem utolsó sorban stresszben gazdag – maratonná teszi a hollywoodi díjszezont.

A kormányzótanács vezetői ugyancsak kedd éjszaka választották meg újra a filmakadémia elnökének John Bailey operatőr-filmrendezőt. Bailey, aki már 15. éve tagja az akadémiának, tavaly kapott először megbízást az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól.

A régi-új elnök olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Borítókép: Oscar-gála

Forrás: AFP/Mark Ralston

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!