Kivételes életpálya

2018.08.06. 20:19

Robert Redford 81 évesen visszavonul a színészkedéstől

Hatvan év Hollywood elég volt.

(FILES) In this file photo taken on September 01, 2017, US actor Robert Redford attends a photocall during the 74th Venice Film Festival at Venice Lido. Robert Redford says he is retiring, at least as an actor. The 81-year-old Oscar winner has said the upcoming movie "Old Man & His Gun" will be his last acting gig. "Never say never, but I pretty well concluded that this would be it for me in terms of acting, and (I'll) move towards retirement after this 'cause I've been doing it since I was 21," he told Entertainment Weekly. Robert Redford says he is retiring, at least as an actor. The 81-year-old Oscar winner has said the upcoming movie "Old Man & His Gun" will be his last acting gig. "Never say never, but I pretty well concluded that this would be it for me in terms of acting, and (I'll) move towards retirement after this 'cause I've been doing it since I was 21," he told Entertainment Weekly. / AFP PHOTO / Tiziana FABI

Az Oscar-díjas Robert Redford visszavonul a színészkedéstől, a közönség az idén ősszel az észak-amerikai mozikba kerülő The Old Man & The Gun című, igaz történeten alapuló filmben láthatja utoljára a mozivásznon a 81 éves színészt.

„Soha ne mondd, hogy soha, ám

én most eljutottam oda, hogy számomra itt véget ér a színjátszás, és nyugdíjba vonulok,

mert 21 éves korom óta csinálom ezt” – mondta Redford az Entertainment Weekly című magazinnak adott interjújában.

© Universal Pictures / Beacon Communnications
Fotó: AFP

 

„Úgy érzem, hogy ennyi elég volt. És miért is ne búcsúzzak olyasvalamivel, ami ennyire felemelő és pozitív” – tette hozzá a színész, legújabb és egyben utolsó színészi alakítására utalva.

A David Lowery rendezte The Old Man & The Gun című, igazi történeten alapuló filmben

Redford az amerikai bűnöző, Forrest Tucker bőrébe bújik, akit 17-szer kaptak el bankrablásért és minden alkalommal bebörtönözték, ám neki sikerült megszöknie.

„Életem ezen pontján óriási élmény volt számomra ennek a karakternek a megformálása” – jegyezte meg Redford. A 2004-ben elhunyt Tucker bűnözői karrierje több mint hatvan évet ölel fel. Redford az 1960-as években kezdte színészi pályafutását.

Robert Redford a Kémjátszma c. filmben
Fotó: AFP

A kaliforniai születésű színész partnere Sissy Spacek lesz a moziban, amely szeptember 28-án debütál az Egyesült Államokban.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjba vonulása a rendezői tevékenységére is kiterjed-e, a színész csupán annyit mondott, hogy „az még elválik”. Redford 1981-ben vette át a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat az Átlagemberek című filmért, és az ő nevéhez fűződik a kritikusok által kedvelt Folyó szeli ketté, valamint a Kvíz-show című film is.

Színészként a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé és Az elnök emberei című klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe.

Redford alapította meg a utahi Sundance Intézetet, amelynek évente megrendezett fesztiválja a világ egyik legjelentősebb filmmustrája.

Redfordot 2002-ben az életműért járó Oscar-díjjal tüntették ki.

Borítókép: Robert Redford. Forrás: AFP / TIZIANA FABI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!