Üzleti érdek vagy bosszú?

2018.11.19. 13:06

A Facebook Androidot használtatna munkatársaival

Puszta sértődés vagy racionális gazdasági döntés? Annyi már biztos, hogy Mark Zuckerberg kiakadt Tim Cook egyik nyilatkozatától.

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Jaap Arriens

Arra utasította munkatársait Mark Zuckerberg, a közösségi oldal vezére, hogy csakis androidos készülékeket tartsanak – olvasható a hirado.hu cikkében.

Az indoklás szerint a rendelkezésnek az volt az oka, hogy „ezt az operációs rendszert világszerte többen használják”. Gyanítható, hogy talán mégsem csupán erről van szó.

A New York Times szerint inkább az lehet a probléma, hogy az Apple vezére, Tim Cook alaposan nekiment a Facebook-nak egy MSNBC interjúban.

Cook még márciusban elegánsan beszólt a Facebook vezérigazgatójának, mikor a Cambridge Analytica-botrány következményeivel kapcsolatban megkérdezték tőle, hogy mit tenne, ha Zuckerberg cipőjében járna. A válasz többek között ezt tartalmazta:

„Én nem kerülhetnék ilyen helyzetbe.”

Zuckerberg hamarosan visszautasította Cook-ot egy, a Recode-nak adott interjújában, s Cook „észrevételeit” (…) „rendkívül ostobának” találta. Majd közölte, „fontos, hogy ne kapjanak Stockholm-szindrómát”.

Persze lehet a puszta sértődésnél racionálisabb üzleti döntés Zuckerberg felhívása az Androidra való áttérésre. A droid ugyanis uralkodó operációs rendszer az Egyesült Államokon kívül számos régióban, köztük Dél-Amerikában, Európában, Oroszországban, Dél-Ázsiában és a Közel-Kelet egyes részeiben.

Más technikai cégek, mint például a Snap, erőteljesen ösztönözték a dolgozóikat az Android telefonok használatára. Az amerikai fejlesztők általában hajlamosak az iOS mellett a droidokra kevésbé figyelni, ami a piaci tendenciákat figyelve nem szerencsés viszonyulás.

Mindenesetre a The Verge több Facebook-vezetőre – köztük David Marcusra és Andrew “Boz” Bosworth-re – is ránézett a Twitteren, s úgy tűnik,

Zuckerberg utasításai (még) nem érvényesülnek maradéktalanul.

Ők továbbra is iPhone-okat használnak.

Borítókép :Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!