Miről szól a Wham!-dal?

2018.12.24. 08:00

A legnépszerűbb karácsonyi sláger eredetileg húsvétra készült

A Last Christmast minden decemberben rongyosra játsszák a rádiók. A fáma szerint azonban másra szánták a dalt az alkotói.

Forrás: Shutterstock

1984 karácsonyán két dal küzdött a slágerlisták első helyéért: a Do They Know It’s Christmas? (Tudják, hogy karácsony van?) a Band Aidtől és a Last Christmas (Múlt karácsony) a Wham!-től. Több mint harminc év elteltével sokkal több embernek van az utóbbi a fülében, pedig abban az esztendőben képtelen volt a brit sláger­listák éléről letaszítani az előbbit – idézi fel az eseményeket a Bors Online.

A portál azt a megdöbbentő háttérsztorit is leírja, miszerint a Wham!, George Michael és Andrew Ridgeley popduója a Last Christmast egy szerelmi csalódás apropóján írta. A „legenda” szerint az akkor 21 éves George Mi­chael nem szerette, ha belekontárkodnak a dalszerzésbe, így gyakorlatilag az utolsó száncsengőig egyedül rakta össze a számot. A Wham! akkori hangmérnökén és két asszisztensén kívül a stúdióba sem engedett be senkit.

A munka 1984 augusztusában folyt, de hogy a dal zenei részéhez meglegyen a méltó hangulat, karácsonyi kellékekkel díszítették fel a stúdiót.

A „csilingelő” hangzás azért csalóka, mert a szöveg egy szerelmi csalódásról szól, ami az előző karácsonykor történt. A dalszöveg „főszereplője” egy baráti társaság nő tagjával kerül közelebbi viszonyba, de a románcból nem lesz semmi, mert a lány a következő karácsonykor már egy másik férfi ol­dalán tűnik fel. Az ugyancsak le­gendás videoklipben ez az illető nem más, mint a Wham! másik tagja, Andrew Ridgeley. „Múlt karácsonykor neked adtam a szívem, de te már másnap to­vább­adtad” – szól a vádló refrén fordítása.

De mi köze mindehhez a húsvétnak?

A megaslágerrel kapcsolatos legizgalmasabb sztorit csak George Michael tudná hitelesíteni, ő azonban két éve sajnos életét vesztette.

A fáma szerint a Last Christmas eredetileg Last Easter (Múlt húsvét) lett volna.

A dalt augusztusban vették fel, de a lemezcég, amellyel a Wham! akkoriban szerződésben állt, előállt a szándékkal, hogy 1984 decemberére a Wham! dobjon piacra valamilyen karácsonyi dalt. George-nak pedig volt készen egy Múlt húsvét című szerzeménye, ez lett karácsonyivá alakítva.

A Bors felveti, hogy érdekes lenne hallani az eredeti hangszerelést, milyen lett volna a szám a száncsengők nélkül, ami szinte állandó kelléke a karácsonyi daloknak. De – szól a jogos észrevétel – húsvéthoz biztosan nem ezt a hangzást választotta (volna) a szerző.

Borítókép: George Michael. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!