Elismerés

2019.04.16. 11:08

Posztumusz díjat kapott Aretha Franklin

Tiszteletbeli Pulitzer-különdíjjal tüntették ki az énekesnőt. A díj történetében ez az első alkalom, hogy egy nőt jutalmaznak a halála után.

Aretha Franklin poses on the red carpet before the 38th Annual Kennedy Center Honors December 6, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/MOLLY RILEY (Photo by MOLLY RILEY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: MOLLY RILEY

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület indoklásában Franklinnak az amerikai zenéhez és kultúrához több mint öt évtizeden át tartó rendkívüli hozzájárulását méltatta.

A soul királynője 76 esztendősen 2018. augusztus 16-án hunyt el hasnyálmirigyrák következtében.

Franklin volt az első nő, akit beiktattak a Rock and Roll hírességek Csarnokába 1987-ben.

A Pulitzer-testület legutóbb 2010-ben adott posztumusz tiszteletbeli Pulitzer-különdíjat Hank William countryzenésznek, aki 1953-ban hunyt el. A művészeti világból Duke Ellington, Bob Dylan, John Coltrage, Thelonious Monk, George Gershwin, Ray Bradbury, William Schuman, Milton Babbitt, Scott Joplin, Roger Sessions, Richard Rogers és Oscar Hammerstein II. kapott még ilyen elismerést.

A díj 1930-as alapítása óta mindössze 41 különdíjat ítéltek oda. A díjazottak között elismert személyiségeken kívül szervezetek és csoportok is voltak. Idén Aretha Franklin mellett a Capital Gazette napilap kapta meg a Pulitzer-díj Special Citation elnevezésű elismerését.

Borítókép: Aretha Franklin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!