korábban megszavazták

2019.06.03. 21:23

Kiderült, kik kapnak Oscar-életműdíjat

Két híres filmrendező és egy indián származású színész munkásságát is elismerik.

US director David Lynch arrives on May 25, 2017 for the screening of the tv series 'Twin Peaks' at the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Valery Hache

David Lynch amerikai filmrendező, Wes Studi cseroki-amerikai színész és Lina Wertmüller olasz filmrendező Oscar-életműdíjat kap, Geena Davis amerikai színésznőt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki idén az amerikai filmakadémia – jelentette be hétfőn a testület.

Az életműdíjat olyan művészek kapják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a filmiparhoz, ám eddig nem kaptak Oscar-díjat.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kormányzói tanácsa a szokásosnál hónapokkal korábban, szombaton szavazott az elismerésekről, amelyeket október 27-én adnak át a filmakadémia 11. kormányzói díjátadó ceremóniáján a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 73 éves Lynchet négyszer jelölték már Oscar-díjra. Az elefántemberért a legjobb rendező, valamint a ma már a legjobb adaptált forgatókönyv elnevezésű kategóriában volt esélyes az aranyszoborra. A Kék bársony és a Mulholland Drive – A sötétség útja című filmekért a legjobb rendezők mezőnyében volt esélyes.

A 71 éves Studi soha nem kapott még jelölést, ám több Oscar-díjra jelölt, vagy Oscar-díjas alkotásban, úgy mint a Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán, Az új világ és a Geronimo – Az amerikai legenda is játszott.

A 90 éves Wertmüller 1976-ban első nőként volt esélyes a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra a Világszép Pasqualino című filmjéért. Az aranyszobrot végül John G. Avildsen vihette haza a Rockyért. Wertmüller óta mindössze négy másik nő, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow és Greta Gerwig jutott be a legjobb rendezők kategóriájába és közülük Bigelow nyerte el egyedül az elismerést A bombák földjén című filmért.

A 63 éves Davis a nemek közötti egyenlőség megvalósulásáért tett erőfeszítései, köztük a Geena Davis Institute on Gender in Media nevű non-profit szervezet és a sokszínűségre fókuszáló Bentonville Filmfesztivál megalapításáért kapja a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színésznő Az alkalmi turista című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a Thelma és Louisért a legjobb női főszereplők kategóriájában volt esélyes.

A 92. Oscar-ceremóniát 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!