Apokalipszis most

2019.09.05. 18:59

Negyven év után ismét vetítik Coppola háborús klasszikusát (videó)

Új rendezői vágással, csúcsminőségű, digitálisan restaurált képi és hangváltozatban kerül a mozikba.

(FILES) This file photo taken on August 12, 2019 shows US director Francis Ford Coppola (R) and US actor Martin Sheen arriving at the Premiere of Lionsgate's "Apocalypse Now Final Cut" the at ArcLight Cinerama Dome in Hollywood, California. - Francis Ford Coppola gives an ultimate version of his legendary movie "Apocalypse now", 40 years after its release in 1979 : "Apocalypse Now Final cut", in the French cinemas on August 21, 2019. (Photo by Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Frazer Harrison

Negyven évvel ezelőtt mutatták be Francis Ford Coppola vietnámi háborús filmjét. A 183 perces Apokalipszis most – A végső vágás című filmet csütörtöktől láthatják a nézők korlátozott vetítéssorozatban a budapesti Puskin moziban és több vidéki filmszínházban – tájékoztatott a forgalmazó Pannonia Entertainment.

A vietnámi háború idején Willard kapitány (Martin Sheen) azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). A renegát Kurtz hosszú ideje a kambodzsai hegyekben él és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard küldetése során szembesül vele, hogyan válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé.

Coppola az 1979-ben bemutatott Oscar-díjas és cannes-i Arany Pálma-díjas filmjét 2001-ben már újravágta, ám az akkor megjelent 194 perces, rendezői változatot végül ő is sokallotta, így most, amikor a 70 mm-es filmszalagra forgatott filmet digitálisan 4K HDR minőségben kockáról-kockára restaurálták, a rendező az új vágással 183 percre rövidítette le.

A film hangját a közelmúltban előkerült eredeti hangszalagok segítségével rekonstruálták.

A 80 éves rendező az AP hírügynökségnek adott interjújában a közelmúltban felidézte, hogy

amikor 1979-ben elkészült a film, a produkció szponzorai és forgalmazói úgy vélték, túl hosszú és túl „különös”, ezért néhány részt kivágtak belőle.

Egyes jeleneteket csak 30 másodperccel rövidített meg, másokat egy perccel, hogy rövidebb és kevésbé „szürreális” legyen a film. De később visszanézve felmerült benne – és mások is azt tanácsolták neki -, hogy vissza kellene illeszteni a kivágott részeket. Coppola arról is beszélt, hogy

mivel abban a helyzetben van, hogy ő a filmjei tulajdonosa, módjában áll visszatérni hozzájuk, és megváltoztatni őket, ha úgy dönt.

A rendező az interjúban elárulta, hogy amikor forgat, általában azonosul a főhőssel. „Amikor A keresztapát csináltam, én voltam Michael Corleone, machiavellista és agyafúrt. Mikor az Apokalipszis mostot csináltam, megalomániás lettem, mikor pedig a Tucker, az autóbolondot, én voltam az autótervező vállalkozó. Az igazság az, hogy egész életemben mindent szívvel-lélekkel csináltam. Nem vagyok olyan tehetséges, amilyen szeretnék lenni. Az én tehetségem a lelkesedés, a képzelet és egyfajta előrelátás, amellyel megérzem, hogy mi fog történni. Ettől eltekintve korlátozott a tehetségem” – mesélte.

Az Apokalipszis most – A végső vágás tavasszal a New York-i Tribeca Filmfesztiválon debütált. Coppola a mustra közönségtalálkozóján Steven Soderbergh filmrendezővel beszélgetett a filmről, és elmondta, hogy ezt a változatot érzi leginkább a sajátjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!