Az ír

2019.12.05. 13:00

Martin Scorsese filmje kapta a National Board of Review fődíját (videó)

Az egyik legrégebbi amerikai filmes testület kedden jelentette be idei díjazottjait.

THE IRISHMAN 2019 de Martin Scorsese Robert De Niro Al Pacino Ray Romano. COLLECTION CHRISTOPHEL © Netflix - Fabrica de Cine - STX Entertainment - Sikelia Productions - Tribeca Productions

Forrás: AFP/Netflix - Fabrica de Cine - STX Entertainment

Fotó: Collection Christophel

A National Board of Review (NBR) idén először odaítélt Ikon-díjainak egyikét is Martin Scorsese kapta. Az elismerést, amelyet „azoknak a filmes művészeknek a tiszteletére alapítottak, akik jelentősen hozzájárultak a mozgókép történetéhez, kultúrájához és kiválóságához”, a The Hollywood Reporter tudósítása szerint Scorsese filmjének két főszereplője, Robert De Niro és Al Pacino is elnyerte.

A Netflix finanszírozásával forgatott maffiaeposz adaptált forgatókönyvéért Steve Zaillian is díjat kapott.

A filmes testület a Warner Bros. stúdióban forgatott Richard Jewell című filmnek, a Sonynál készült Volt egyszer egy Hollywood című filmnek és az A24 stúdió Uncut Gems című filmjének is több díjat ítélt oda.

A Volt egyszer egy Hollywood rendezője, Quentin Tarantino a legjobb rendező, a film sztárja, Brad Pitt pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta.

A legjobb színésznő díját a Judy főszerepét alakító Renée Zellweger nyerte el, a legjobb színész díját pedig Adam Sandlernek ítélték oda az Uncut Gemsben nyújtott játékáért.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját az Uncut Gems írói, Benny és Josh Safdie és Ronald Bronstein kapta.

Clint Eastwood Richard Jewell című filmjében nyújtott alakításukért a produkció két színésze, Kathy Bates és Paul Walter Hauser lett díjazott.

Az animációs filmek mezőnyében az Így neveld a sárkányodat 3. győzött, a legjobb idegen nyelvű film díját pedig az Élősködők című dél-koreai alkotás nyerte el. A dokumentumfilmek közül a Maiden nyert, a legjobb szereplőgárda címét pedig a Tőrbe ejtve című thriller vitte el. Roger Deakins a legjobb operatőr díját kapta az 1917 című háborús film fényképezéséért.

A szólásszabadság díját a For Salma és a Just Mercy című alkotás kapta.

Az NBR tavaly a Zöld könyv című filmet jutalmazta fődíjával. A film később Oscar-díjas lett.

Az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló New York-i székhelyű non-profit NBR a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai díjszezon bevezető, fontos eseményei közé tartozik. Az idei díjakat január 8-án adják át New Yorkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!