emlékeznek

2019.12.05. 06:32

Negyven évvel a tragédia után újra Cincinnatiban lép fel a The Who

1979. december 3-án 11 ember vesztette életét és kéttucatnyian megsérültek a koncert előtti tülekedésben.

Roger Daltrey (L) and Pete Townshend of British rock band "The Who" perform at the Toyota Center on the second leg of their Moving On! tour on September 25, 2019 in Houston, Texas. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A negyven évvel ezelőtti koncertjén történt tragédia után először lép színpadra Cincinnatiban a The Who brit rockegyüttes, amely kedd este jelentette be a jövő tavaszra tervezett koncertet.

A banda április 23-án lép fel az Észak-kentuckyi Egyetem BB&T Arénájában, néhány kilométerre a Riverfront Coliseumtól, ahol 1979. december 3-án 11 ember vesztette életét és kéttucatnyian megsérültek a koncert előtti tülekedésben. Az együttes hangpróbát tartott a fellépés előtt, ám a bevadult tömeg egy része azt hitte, hogy már elkezdődött a műsor és betörve az ajtókat egymást taposva rohant a színpad közelébe, hogy minél jobb helyhez jusson.

A zenészek csak a koncert után tudták meg, mi történt, menedzserük – attól tartva, hogy ha lefújják a fellépést, a tömeg kontrollálhatatlanná válik – úgy döntött, hogy a tragédia ellenére megtartják a koncertet.

A jövő áprilisi koncert bejelentését megelőzően a cincinnati WCPO-TV egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben a The Who még életben lévő két eredeti tagja, Roger Daltrey és Pete Townshend is megszólalnak.

Mindkettőjüket a mai napig kísérti a tragédia. Townshend a közelmúltban azt nyilatkozta az Associated Press hírügynökségnek, hogy beszélni akarnak a történtekről Cincinnatiban. „Most lehetőségünk lesz erre, amikor visszamegyünk. Találkozni fogunk az emberekkel” – jegyezte meg a zenész.

A cincinnati koncertet a banda jelenleg zajló, Moving On! című turnéjának 2020-as állomásaihoz csatolták.

A koncert bevételeinek egy részét a Cincinnati elővárosában, Finneytownban tanuló diákok számára elérhető ösztöndíjprogram támogatására fordítják. Az 1979-es tragédia 11 áldozata közül három – köztük a két legfiatalabb áldozat, két 15 éves lány – ugyanis a Finneytowni Középiskola diákja volt.

Daltrey 2018-ban ellátogatott a Finneytowni Középiskolába, a három diáknak emelt emlékműhöz, és az együttes évek óta támogatja a térség ösztöndíjprogramjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!