felújítják

2020.07.22. 07:47

A cápa híres hajója újra vízre száll

Mihelyt befejeződnek a munkálatok, az Orcát a cápákkal kapcsolatos ismeretterjesztésre használják majd.

LES DENTS DE LA MER JAWS 1975 de Steven Spielberg Steven Spielberg sur le tournage d apres le roman de Peter Benchley based on the novel by Peter Benchley COLLECTION CHRISTOPHEL © Universal - Zanuck-Brown on set; tournage

Forrás: AFP

Fotó: Collection Christophel via AFP

A cápa című filmklasszikus híres hajója, az Orca egy másolata ismét vízre száll, ám ezúttal nem cápákra vadásznak vele, hanem éppen ellenkezőleg: a cápák megismerésére és tudományos expedíciókra használják majd.

Az Orca Steven Spielberg 1975-ben bemutatott klasszikus horrorjának híres hajója volt.

A filmben két Orca nevű hajót is használtak, ezeknek most felújítás alatt álló hasonmása, amelyet korábban homárhalászatra használtak, az Orca III. nevet kapta.

Környezetvédő aktivisták és a film rajongóinak egy csoportja fogott össze, hogy az idős hajót felújítsák Martha s Vineyardon, a szigeten, amelynek környékén Spielberg a filmet forgatta.

A hajó újrahasznosításának egyik motorja a szigetről való David Bigelow. Mint mondta,

ha befejeződik a felújítás, az Orcát a cápákkal kapcsolatos ismeretterjesztésre használják majd, és kutatási célokra is átadják tudósoknak.

Bigelow, aki statiszta volt A cápa forgatásán, szívügyének tekinti az Orca III. munkába állítását. Segítségére volt mások mellett a közelmúltban elhunyt Lee Fierro is, aki a filmben annak idején az egyik áldozat anyját játszotta.

Bigelow szerint szükség van arra, hogy az emberek megismerjék azt a klímaváltozás miatt átalakult ökoszisztémát, amelyben élünk.

Mint mondta,

a hajó őszre elkészül, és tavasztól már munkába is állhat.

A projekten dolgozik még Joe Alves, a film egykori látványtervezője és Chris Crawford is, aki az eredeti Orcát alakította át a filmhez 1974-ben.

A Beneath The Waves elnevezésű környezetvédő csoport már bejelentette, hogy szeretné felhasználni expedícióihoz a hajót. A csoport igazgatótanácsában ott van Wendy Benchley is, a regényíró Peter Benchley özvegye, akinek 1974-ben megjelent könyve alapján a film forgatókönyve készült.

„Az Orca visszatérése A cápa rajongóinak ünnepe, de egy új lehetőség is arra, hogy többet tudjunk meg óceánjainkról és azok életéről”- fogalmazott az író özvegye.

Borítókép: jelenet A cápa című filmből / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!