Ország-világ

2020.07.20. 21:31

Rekordáron kelt el a joystick, amellyel Neil Armstrong az Apollo-11-et irányította

A holdraszállás ikonikus kellékét 113 millió forintért árverezték el.

Photograph of Astronaut Neil Armstrong during the Apollo 11 space mission. Dated 1969

Forrás: AFP

Fotó: Ann Ronan Picture

A joystick, amellyel Neil Armstrong az Apollo-11 űrhajó parancsnoki modulját irányította 1969 nyarán, 370 ezer dollárért (113 millió forintért) kelt el egy kaliforniai árverésen a hétvégén – adta hírül a hirado.hu.

Az aukciót szervező Juliens aukciósház közleménye szerint a holdraszállás ikonikus kellékét az eredetileg becsült ár négyszereséért vásárolták meg. Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett.

Buzz Aldrin, a misszió másik Holdra lépő űrhajósának botkormánya 256 ezer dollárért (79 millió forintért) kelt el. Egy későbbi Apollo-küldetés űrhajósainak szerszámkészletét pedig 102 ezer dollárért (31 millió forintért) vásárolták meg.

A NASA egykori űrhajóinak eredeti felszerelései mellett a világűrben játszódó filmek kellékeire is lehetett licitálni. A legérdekesebb tételek között szerepelt a 2001. Űrodisszea című filmklasszikusból David Bowman űrruhája, amelyet Keir Dullea amerikai színész viselt.

Az űrruha és a hozzá tartozó sisak 370 ezer dollárt (113 millió forintot) ért egy licitálónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!