nincs rá gyógymód

2021.02.03. 22:05

Egy apró herpesszel indult – mára már szeretteit se ismeri fel a fiatal nő

Egy 22 éves fiatal nőnél, évekkel ezelőtt herpesz miatt alakult ki agyvelőgyulladás. Az élete gyökeresen megváltozott.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Hannah Read 8 évesen, egy herpesz miatt kapott agyvelőgyulladást, aminek következtében 3 hétre kómába is került. Miután felébredt, nem tudta se azt, hogy hol van, se azt, hogy miért. Ám, ami a legmegdöbbentőbb volt, hogy nem ismerte fel a családját sem – írja a life.hu.

A betegség után újra meg kellett tanulnia járni, beszélni és egy sor teljesen hétköznapi dolgot. Eleinte azt gondolták, a furcsa amnéziája is javul majd, de nem így lett.

„Amikor hazamentem, nem volt ismerős semmi, valahogy nem találtam a helyemet a házban”

- mesélte Hannah a Daily Mailnek.

Ennél a betegségnél, minden arc egyforma
Fotó: Shutterstock

 

Kiderült, a furcsa tüneteit arcvakság okozza. Hannah csak szemeket, orrot és szájat lát az emberek esetén, de mind egyformának tűnik a szemében, ezért nem ismeri fel a különböző személyeket, mert nem tud személyiséget kapcsolni az arcokhoz.

A fiatal nő ráadásul óvónőként dolgozik. A gyerekeket névtáblák, a felnőtteket pedig hangjuk, ruhájuk, öltözködési stílusuk, hajviseletük vagy valamilyen feltűnő ismertetőjegye alapján ismeri fel.

Annak ellenére, hogy Nagy – Britanniában az ő esetét tartják a legsúlyosabbnak és nem ismert gyógymód erre a zavarra, mégis bízik abban, hogy idővel javul majd az állapota és visszakaphatja a régi életét.

Az arcvakságot Joachim Bodamer neurológus írta le először 1947-ben, világháborús sérülteknél.

A szakemberek alapvetően két típusú arcvakságot különböztetnek meg: a szerzettet, mely valamilyen agysérülés, például stroke után keletkezik, és a veleszületettet.

Egyes tudósok szerint ugyanakkor a veleszületett prosopagnosiát is kiválthatja valamilyen korai agyi történés, például oxigénhiányos állapot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!